KOMENTAR DANA

Začarani krug

Do toplijih dana migrantima treba osigurati adekvatan smještaj, ali ne nauštrb sigurnosti domicilnog stanovništva

Edin Skokić
  • Edin Skokić

    Edin Skokić

    Foto: Arhiv


Povratak ilegalnih ekonomskih migranata iz kampa Bira u Bihać, kako je rekao gradonačelnik Šuhret Fazlić, predstavlja svojevrsnu sigurnosnu prijetnju. Od početka ilegalnih migracija Bihać i okolina su pretrpjeli ogromnu materijalnu i nematerijalnu štetu.

Svi migranti koji potpuno slobodno prelaze rijeku Drinu imaju samo jedan cilj - dokopati se zapadnih kapija bosanske Krajine, a onda dalje do Hrvatske, odnosno Evropske unije.

Izuzimajući “čišćenje” Tuzle u vrijeme dok je na čelu Ministarstva sigurnosti bio Fahrudin Radončić, država BiH nije pronašla modus vivendi za rješavanje globalne migrantske krize.

Zbog toga pred svaku zimu eskalira problem smještaja ilegalaca, a u proljeće slijedi ekspanzija njihovog dolaska. Sporni dio granice nalazi se na relaciji Bijeljina - Zvornik.

- Skelani, ali migranti svih ovih godina gotovo bez problema ulaze na teritorij BiH i pomoću navigacija na android uređajima slijede rute koje vode do Bihaća.

Grad Bihać, sigurno je, ne može sam podnijeti teret migrantske krize u BiH, a niko od drugih lokalnih zajednica ne želi migrante u svojoj blizini.

Migrante ne žele u bh. entitetu RS, ali ni u kantonima s tzv. hrvatskom većinom. Zbog toga je kompletan teret krize stavljen na leđa Tuzle, Sarajeva i Bihaća. I zato riječi gradonačelnika Fazlića odgovorni u državi BiH moraju shvatiti sasvim ozbiljno. Bihać ne može biti ponovo “napadnut” i ostavljen na cjedilu.

Do toplijih dana, zarad humanitarnog odnosa, tim se ljudima treba osigurati adekvatan smještaj, ali nikako ne nauštrb sigurnosti domicilnog stanovništva. 

Više o temi Migranti

VIJEĆE MINISTARA BIH
Plan mjera za efikasno upravljanje migrantskom krizom
NA VRH

Podijeli članak na