MEĐUNARODNA KONFERENCIJA

Zvizdić i Al-Isa uputili poruke o važnosti očuvanja mira i suživota u svijetu

Ova konferencija ima izuzetno važan značaj, zbog činjenice da se održava u Sarajevu, gradu koji nazivamo Jerusalemom Evrope, rekao je Zvizdić

Sa konferencije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+14
FENA

12.2.2024

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je danas na konferenciji "Članovi parlamenata i vjerski lideri za mir i suživot" da je mir moralni imperativ i najosnovnija ljudska potreba te da je ključno preventivno i pravovremeno djelovanje, kako bi se izbjegli sukobi i sačuvao mir u svijetu.

Naglasio je da će na konferenciji biti govora o različitim izazovima s kojima se moramo suočiti, postizanju trajnog mira i stabilnosti, suživotu među ljudima različitih vjera i nacija, i poštovanju drugoga i drugačijega.

Stalne političke konfrontacije

- Ova konferencija ima izuzetno važan značaj, zbog činjenice da se održava u Sarajevu, gradu koji nazivamo Jerusalemom Evrope, gradu u kojem već pet stoljeća jedne pored drugih stoje bogomolje različitih monoteističkih religija, a Bosna i Hercegovina je država iz koje treba slati poruke mira i saradnje - rekao je Zvizdić.

Poručio je da želimo promijeniti svakodnevnu paradigmu stalne političke konfrontacije koju nalazimo sada i u našoj državi i regionu, te preći na polje humanosti, moralnih normi i saradnje među ljudima.

Generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta Mohamad bin Abdulkarim Al-Isa kazao je da je posebno sretan što konferenciju održavaju u Parlamentarnoj skupštini BiH koja je primjer različitosti i stvarnih civilizacijskih i ljudskih vrijednosti.

Dodao je da je Bosna i Hercegovina mjesto susreta istoka i zapada, zbog čega je izvor nadahnuća za multikulturalnu, civilizacijsku i svaku drugu različitost.

Al-Issa je istakao da smo danas svi u nasušnoj potrebi za ovakvim konferencijama jer je ključno da u prvi plan stavimo toleranciju, suživot i mir.

Neophodnost dijaloga

- Mi u Ligi muslimanskog svijeta smo jako sretni što imamo partnere drugih religija koji s nama sarađuju širom svijeta u promociji tolerancije i suživota - potcrtao je Al-Isa.

Planirano je da na konferenciji bude usvojena i zajednička izjava o neophodnosti dijaloga s različitim vjerama, kulturama i etničkim grupama za suživot i mir.

Konferenciju zajednički organizuju Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine (PSBiH) i Liga muslimanskog svijeta (Rabita).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.