OSUĐNI RATNI ZLOČINAC

Ratka Mladića će u Hagu pregledati doktori iz Banje Luke

Naš cilj je da vidimo li ima kakvih propusta i da li možemo doprinijeti unapređenju njegovog zdravstvenog stanja, rekao je Vlado Đajić

Ratko Mladić ulazi u sudnicu u novembru 2017. godine. Detektor

H. J. I. / Detektor

12.2.2024

Tim doktora Univerzitetskog kliničkog centra Banja Luka će otputovati u Haag kako bi pregledali nedavno operisanog Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) osuđenog na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini. 

Vlado Đajić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Banja Luka, za Detektor je rekao kako su čuli da je Mladić imao blaže moždane udare, te naveo kako tim doktora iz ove ustanove – sastavljen od forenzičara, neurologa i kardiologa – ide kako bi utvrdili njegovo objektivno zdravstveno stanje, da li su urađeni svi nalazi i da li prima adekvatnu terapiju.

"Mi imamo iskustvo"

- Mi imamo iskustvo. Bili smo već u Haškom tribunalu i pregledali smo Stojana Župljanina i Miću Stanišića, koji se nakon naših pregleda i terapije koju smo preporučili osjećaju bolje. Naš cilj je da vidimo li ima kakvih propusta i da li možemo doprinijeti unapređenju njegovog zdravstvenog stanja. Istovremeno da vidimo objektivno stanje generala Mladića u kojem se on sada nalazi i da li eventualno postoje neke pretpostavke da se liječi na nekom drugom mjestu - kazao je Đajić te dodao kako će nakon toga informisati javnost.

Advokat Miodrag Stojanović za Detektor je rekao kako je prije četiri sedmice boravio u posjeti Mladiću.

- On mi je tada rekao da treba da dođu doktori, jer mu je ugrađen pejsmejker, oko koga su imali velikih problema - kazao je Stojanović.

Iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) za Detektor su rekli da nisu u mogućnosti dati komentar na pitanja koja se odnose na zdravstveno stanje osuđenih osoba pod nadležnošću Mehanizma, jer su te informacije povjerljive.

Navodno ne može ustati iz kreveta

Darko Mladić, sin Ratka Mladića, za Radioteleviziju Republike Srpske (RTRS) nedavno je kazao da njegov otac ne može ni da ustane iz kreveta nakon ugradnje pejsmejkera.

- Problem je što je pejsmejker takvog tipa da bi mogao da bude rizičan za njega, da izazove smrt. To je stav naših ljekara, dok su holandski insistirali na tom pejsmejkeru - rekao je Mladić za RTRS te dodao da Odbrana Ratka Mladića još nije dobila iz Haga dokumentaciju šta mu je rađeno.

Ratko Mladić, bivši komandant VRS-a, u junu 2021. godine je pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mićo Stanišić i Stojan Župljanin osuđeni su na po 22 godine zatvora zbog zločina počinjenih u BiH. Obojica su proglašeni krivim za progon, ubistva i mučenje, a Župljanin i za istrebljenje. Stanišić je tokom rata u BiH bio ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, a Župljanin načelnik regionalnog centra policije u Banjoj Luci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.