"AVAZ" NA LICU MJESTA

U toku sastanak Nešića i Ondija: BiH danas otvara pregovore o Sporazumu o saradnji s FRONTEX-om

Ugovor s FRONTEX-om omogućit će angažiranje evropskih policajaca na granici BiH radi bolje kontrole ilegalnih migracija

Sa lica mjesta - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8
H. J. I.

12.2.2024

U toku je sastanak ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića sa zamjenikom generalnog direktora za unutrašnje poslove pri Evropskoj komisiji Oliverom Onidijem.

Ovim sastankom, kojem prisustvuju i predstavnici tima BiH za pregovore o Sporazumu o saradnji s Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX), na čelu s direktorom Granične policije BiH Mirkom Kuprešakovićem, bit će ozvaničen početak pregovora o tekstu sporazuma.

Državno predsjedništvo Bosne i Hercegovine podržalo je pokretanje pregovora s Agencijom za evropsku graničnu i obalsku stražu (FRONTEX) na sjednici u četvrtak, jedan od ključnih uvjeta za otvaranje pregovora s Evropskom unijom, što je tema koju je ranije blokirao čelnik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

Ugovor s FRONTEX-om omogućit će angažiranje evropskih policajaca na granici BiH radi bolje kontrole ilegalnih migracija.

Generalna direktorica za Evropu pri Službi Evropske unije za vanjske poslove (EEAS) Angelina Ajhorst (Eichhorst) rekla je tokom posjete Sarajevu u srijedu da Bosna i Hercegovina mora ozbiljno shvatiti zadaće što ih mora obaviti kako bi dobila mogućnost otvaranja pristupnih pregovora s EU, uključujući i pitanje sigurnosti granice i migracija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.