VAŽAN KORAK

Adnan Kapo za "Avaz": Sporazum sa FRONTEX-om jača sigurnost na našim granicama u svakom pogledu

Sporazum sa FRONTEX-om predstavlja uvjet na evropskom putu

Adnan Kapo. Facebook

Alen Bajramovic

12.2.2024

Svaki korak koji Bosnu i Hercegovinu vodi ka EU integracijama itekako je važan, a posebno u ovom trenutku kada je sve manje vremena do zadatih rokova, izjavio je za "Avaz" Adnan Kapo, direktor Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES). A važan korak je današnji početak pregovora sa Agencijom za evropsku graničnu I obalnu stražu (FRONTEX) što je prvi od četiri potrebna koraka kako bi BiH u martu dobila odluku o početku pregovora o članstvu u EU.

- Povezivanje sa evropskim sigurnosnim, kao i svim drugim institucijama, jača Bosnu i Hercegovinu i dovodi nas na nivo evropskih standarda. Što više istinskih evropskih vrijednosti u BiH, to će biti manje plemenski orijentisanih pojedinaca koji još uvijek funkcionišu po uzusima iz 19. vijeka - dodaje Kapo.

Sporazum sa FRONTEX-om predstavlja uvjet na evropskom putu, ali ima i mnogo širi značaj.

- Osim toga što nas približava Evropi u kontekstu ispunjavanja zadatih uslova za otpočinjanje pregovora, jača sigurnost na našim granicama u svakom pogledu. Koristi su multiplicirane. Posljednjih godina bili smo svjedoci da je naša granica s istočne strane slabo bila kontrolisana. Početak saradnje sa Frontexom, pored tehničke i operativne koristi, šalje poruku građanima da se ipak stvari pomjeraju u dobrom pravcu. Očigledno da je neko napravio ozbiljan pritisak na one koji su do sada blokirali tu saradnju - ističe Kapo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.