UKC TUZLA

Već uložena žalba za nabavku koja traje godinu: Tenderi padaju, pacijenti ispaštaju

Jasno je da ili ništa nisu naučili na vlastitim greškama, ili ponovo namjerno pogoduju određenom potencijalnom ponuđaču

UKC Tuzla. Facebook

12.2.2024

Ovih dana se onkološki pacijenti, njihove porodice, ljekari pitaju hoće li i četvrti tender za nabavku linearnog akceleratora, aparata za zračenje koji UKC Tuzla ne uspijeva nabaviti čitavu godinu, ponovo pasti u vodu. Prema svemu sudeći, do tog scenarija bi moglo lako doći jer je sada sve na Uredu za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine, baš kao što je i prethodna tri puta tender pao odlukom Ureda.

- Prema Zakonu o javnim nabavkama, Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla je na Portalu javnih nabavki 23. oktobra 2023. objavio tendersku dokumentaciju za nabavku "Linearnog akceleratora, CT simulatora, Sistema za planiranje u radioterapiji i Fantoma", procijenjene vrijednosti 8.547.008,55 KM bez PDV-a. Javno otvaranje ponuda održano je 17. januara 2024. u 12 sati. Zaprimljene su dvije ponude. Nakon pregleda, analize i ocjene ponuda, Komisija je dala preporuku za izbor ponuđača. Na osnovu date preporuke, donesena je odluka o izboru ponuđača. UKC Tuzla 6. februara 2024. zaprimio je žalbu jednog od ponuđača - saopćili su prošle sedmice iz UKC-a Tuzla, na čijem je čelu i sada, mimo zakona, vršilac dužnosti direktora Denijal Tulumović (SDA).

Namjerne greške

Prethodno je u tri navrata tender poništen, o čemu je "Dnevni avaz" ranije detaljno izvještavao.

Ured za razmatranje žalbi BiH tri puta je usvojio žalbu potencijalnog ponuđača za nabavku linearnog akceleratora kompanije „Siemens Medicina“ iz Sarajeva kojom se ukazuje na skoro identične dijelove tendera koje uporno raspisuje UKC Tuzla.

Podsjećanja radi, dokumentacija koja je u posjedu „Avaza“ jasno ukazuje na to da ugovorni organ, odnosno Univerzitetski klinički centar Tuzla u prethodna tri tendera „griješi“ u samom raspisivanju tendera.

Povlačenjem starih i dotrajalih aparata iz upotrebe UKC Tuzla kao ugovorni organ raspisuje tender za nabavku novog linearnog akceleratora 30. marta 2023. Protiv tenderske dokumentacije žalilac kompanija „Siemens Medicina“ d.o.o. Sarajevo, koju zastupa advokat Sanel Nezirić iz Sarajeva, prvi put ulaže žalbu 27. aprila 2023. koju UKC Tuzla djelimično uvažava 3. maja 2023. godine.

Protiv ove odluke ponovo „Siemens Medicina“ ulaže žalbu 10. maja, koju UKC Tuzla opet djelimično usvaja odlukom od 15. maja. Ispostavit će se da su u startu u UKC-u pogriješili jer žalbu nisu proslijedili Uredu za razmatranje žalbi.

UKC Tuzla kao prvostepeni organ dva puta djelimično usvaja žalbu, čime krši odredbe člana 100. Zakona o javnim nabavkama, a kojima je propisano postupanje ugovornog organa po žalbi. Dakle, rješavajući žalbu na tendersku dokumentaciju, UKC Tuzla je koristio ovlaštenja propisana članom 100. stav (3) Zakona o javnim nabavkama, te djelimično usvojio žalbu na tendersku dokumentaciju i donio odluku o djelimičnom usvajanju žalbe od 3. maja 2023. godine.

Tvrdnja žalioca da su tehničke karakteristike opisane u tenderu napisane tako da odgovaraju samo jednom proizvođaču. Avaz

- Nakon što je žalilac izjavio žalbu na ovu odluku UKC Tuzla je ponovo donio odluku o djelimičnom usvajanju žalbe od 15. maja 2023. godine, čime je povrijedio pravila postupka propisana članom 100. Zakona o javnim nabavkama - navodi se u rješenju Ureda za razmatranje žalbi BiH od 18. jula 2023. godine.

Zašto rukovodstvo UKC-a Tuzla nije postupilo po članu 100. stav (4) Zakona o javnim nabavkama, kojim je jasno propisano da se protiv rješenja ugovornog organa žalba izjavljuje Uredu za razmatranje žalbi, odnosno zašto UKC žalbu od 15. maja 2023. godine nije proslijedio na rješavanje Uredu?

Tako se 18. jula 2023. godine rješenjem Ureda za razmatranje žalbi poništavaju akti koje samostalno donosi ugovorni organ. Tada je predmet vraćen UKC-u Tuzla na ponovni postupak, u fazu rješavanja žalbe.

„Siemens Medicina“ kao potencijalni ponuđač ponovo ulaže žalbu Uredu za razmatranje žalbi 21. avgusta 2023., nakon čega Ured donosi rješenje 4. oktobra 2023. o poništavanju javne nabavke linearnog akceleratora u potpunosti.

U obrazloženju Ureda ističe se da je žalba osnovana, a, razmatrajući navode kompanije „Siemens Medicina“ u dijelu koji se odnosi na tehničke specifikacije koje je u tenderu naveo UKC Tuzla, zanimljivo je nekoliko detalja.

Tehničkom specifikacijom definirane su minimalne tehničke karakteristike uređaja koji su predmet nabavke. Iz Ureda za razmatranje žalbi poništili su nabavku aparata za zračenje.

Nakon toga iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla konačno shvataju da oni nisu ti koji u hodu mogu mijenjati tendersku dokumentaciju, usvajati i odbijati žalbe, jer je Zakonom o javnim nabavkama sve jasno propisano, i raspisuju novi tender za nabavku 23. oktobra 2023. godine.

Ništa nisu naučili

UKC ponovo raspisuje tender i jasno je da ili ništa nisu naučili na vlastitim greškama, ili ponovo namjerno pogoduju određenom potencijalnom ponuđaču.

Dakle, tender je raspisan 23. oktobra. Mjesec poslije, 23. novembra, kompanija „Siemens Medicina“ iz Sarajeva, zastupana po advokatu Sanelu Neziriću, ponovo ulaže žalbu na tendersku dokumentaciju koju je propisao UKC Tuzla kao ugovorni organ. Ponovo se žale na tehničke specifikacije i pred sami kraj godine, 28. decembra, Ured za razmatranje žalbi donosi rješenje kojim se žalba „Siemens Medicine“ usvaja i kojim se ponovo poništava tenderska dokumentacija u dijelu 1.2.6. Tehničke specifikacije za medicinski linearni akcelerator s pratećom opremom.

U sve se uključilo Tužilaštvo

Zbog mogućnosti da se kroz tender pogodovalo nekom od ponuđača u slučaj se uključilo i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

I dok traju žalbeni postupci, pacijenti i dalje ispaštaju odlazeći na zračenje u druge gradove.

Vrijednost aparata je oko deset miliona maraka i ta sredstva su već ranije osigurana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.