TRAŽI SE RJEŠENJE

Tuzlanski kanton ima najlošiju putnu infrastrukturu: Privrednici i dalje čekaju na brzu cestu Tuzla - Doboj

Duži niz godina loša putna infrastruktura predstavlja značajnu smetnju i ograničenje u procesima razvoja, kazao je Helić

H. Čalić

H. Čalić

14.2.2024

Poznata je činjenica da je Tuzlanski kanton najveći, najbrojniji i privredno najrazvijeniji kanton u Federaciji BiH, ali s najlošijom putnom infrastrukturom. Na to godinama ukazuju privrednici općina Tuzle, Gračanice, Gradačca, Živinica, ali stvari, osim optimističnih najava o gradnji brzih cesta Tuzla – Doboj, Tuzla – Orašje, nisu daleko odmakle.

Velike smetnje

Loša putna infrastruktura nije samo kočnica bržeg privrednog razvoja, ona je i ogledalo potencijalnim inozemnim investitorima kada dođu u ovaj kanton, ali i opasnost za ljude, kao što je to slučaj s magistralnom cestom M-4 Tuzla – Lukavac – Gračanica – Doboj-Istok, posebno na dijelu dionice kod Lukavca, koja je u katastrofalnom stanju.

Jedna od suštinskih potreba, kaže Mirsad Helić, predsjednik Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika u Gračanici, posebno kada je u pitanju privreda TK, jeste adekvatna putna infrastruktura koja može odgovoriti potrebama privrede, posebno izvozno orijentirane.

Helić: Potreban jedinstven i jasan dogovor privrednika. H. Čalić

- Duži niz godina loša putna infrastruktura predstavlja značaju smetnju i ograničenje u procesima razvoja i nije čudo da privrednici veoma često postavljaju pitanje u vezi s konkretnim potezima i rješenjem ovog problema - ističe Helić.

Teška situacija

Također, dodaje da, kao udruženje koje okuplja privrednike Gračanice i Doboj-Istoka, posebno moraju biti zabrinuti teškom situacijom u kojoj se nalaze privrednici Gračanice i okoline, zbog lošeg puta Šićki Brod – Lukavac – Gračanica – Doboj-Istok.

- Razočarani smo sporošću i ignorantskim odnosom koji imamo od nadležnih institucija – kaže Helić.

Jasan stav

Mirsad Helić smatra da je potreban jedinstven i jasan dogovor privrednika kada su u pitanju odnosi viših nivoa vlasti prema njima.

- Predlažemo da se čim prije održi sastanak privrednika TK na kojem bi se razgovaralo o ovim temama te iznijeli zajednički stavovi, ali i mjere za buduće djelovanje - dodaje Helić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.