NE NASILJU

Goražde dio kampanje "Jedna milijarda ustaje i pleše" protiv nasilja i ratova

Izabrali smo ovaj slogan da bismo poslali dvije jasne poruke, rekla je Tahmaz-Horman

Sa današnjeg performansa - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+12
Alen Bajramovic

14.2.2024

Goražde je i ove godine bilo dijelom globalne kampanje “Jedna milijarda ustaje i pleše” za slobodu, protiv svih oblika nasilja. U organizaciji Udruženja žena SEKA, aktivisti ovog i drugih udruženja žena, mladi osnovnih i srednjih škola, te članovi Amaterske pozorišne scene na platou Centra za kulturu izveli su performans s porukom – "NE" svim oblicima nasilja.

- Izabrali smo ovaj slogan da bismo poslali dvije jasne poruke. Prva, da ćemo se nastaviti boriti protiv femicida i nasilja nad ženama koji su sveprisutni i želimo da još jednom apelujemo na naše institucije da se ažurnije bore protiv ovog vida nasilja. 

S druge strane, želimo također doprinijeti podizanju svijesti naših građana da se u svijetu dešava veliko nasilje nad civilima i želimo dati do znanja da Goražde i BPK ustaju protiv tog nasilja, ratova i za slobodu tih naroda - kazala je predstavnica UŽ SEKA Goražde Elma Tahmaz-Horman. 

Esma Drkenda, predsjednica Udruženja žena SEKA naglašava da se ratovi, ubistva i sve vrste nasilja dešavaju širom svijeta, te da kao pojedinci to ne možemo promijeniti.

- Ali možemo promijeniti svoj način ponašanja i prepoznati gdje mi to možda vršimo nasilje, a da toga nismo ni svjesni. Danas ovdje imamo mnogo mladih na koje želimo prenijeti poruku da nasilje ne rješava problem - poručila je Drkenda.

U programu je učestvovalo gotovo 150 mališana iz osnovnih škola i vrtića “Sunce”, a izveden je i revolucionarni ples 'Break the chain'.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.