"VELIKA POBJEDA"

Uspjeh srednjoškolca iz Goražda Runija Bakera: StudyBuddy mobilna aplikacija jedna od pet najboljih u BiH

Njen cilj je poboljšati akademski uspjeh učenika na način da ga nastoji organizirati, automatski mu računa prosjek ocjena

Runi Baker. Facebook

Alen Bajramovic

15.2.2024

Kako bi olakšao sebi i svim školarcima i studentima, srednjoškolac Runi Baker iz Goražda kreirao je aplikaciju StudyBuddy. Njen cilj je poboljšati akademski uspjeh učenika na način da ga nastoji organizirati, automatski mu računa prosjek ocjena i obavještava o predstojećim testovima.

"Organizacija igra veliku ulogu"

- Shvatio sam da organizacija igra veliku ulogu kod ostvarenja akademskog uspjeha i iz tog razloga sam odlučio da ove godine na m:tel app takmičenju prijavim ovu aplikaciju. Prijavio sam se u ime škole, s profesoricom Džejnom Velić koja mi je bila mentor, usmjeravala me tokom kreiranja aplikacije i pomagala na svaki mogući način - kaže Runi.

Riječ je o takmičenju u izradi mobilnih aplikacija (Android i iOS), namijenjenom učenicima srednjih škola, koji se školuju u gimnazijama ili stručnim školama sa odjeljenjima ili smjerovima za učenike koji se specijaliziraju u oblasti računarstva i informatike, kao i svih ostalih srednjih škola u Bosni i Hercegovini. Nakon mjesec i po kreiranja i testiranja, Runi je pred žirijem predstavio svoju aplikaciju. Na takmičenju je učestvovalo još 19 timova.

Jedini pojedinac na takmičenju

- Bio sam jedini pojedinac na takmičenju. Žiri je izabrao 5 najboljih aplikacija među kojima je i moja. Jako sam uzbuđen što sam prošao na regionalno takmičenje u Beogradu. Tamo ću se natjecati protiv najboljih učesnika iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Volio bih da moja aplikacija bude jedna od najboljih i na regionalnom takmičenju, ali je i ovo jedna velika pobjeda za mene - ističe Runi. Uz redovno školovanje Runi je upisao IT akademiju u Sarajevu, gdje je već završio dva smjera.

U sedmom ciklusu m:tel App takmičenja za najbolje aplikacije za mobilne uređaje u BiH stiglo je ukupno 19 aplikacija iz 15 srednjih škola i 13 gradova BiH. Iz Bosne i Hercegovine će na regionalnom takmičenju svoje aplikacije predstaviti učenici iz Bijeljine, Doboja, Sokoca, Milića i Goražda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.