BRISEL

Krišto se sastala sa Varheljijem: Vijeće ministara ostaje fokusirano na ispunjavanje svih preostalih obveza

Kazala je da se BiH nalazi u ključnoj fazi evropskog puta u kojoj je imperativ nastavak reformskog procesa, rekla je Krišto

Borjana Krišto i Oliver Varhelji. Vijeće ministara BiH

H. J. I.

20.2.2024

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Brriselu s evropskim povjerenikom za proširenje i susjedstvo Oliverom Varheljijem (Varhelyi) o evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajuća Krišto informirala je povjerenika Varheljija o napretku Bosne i Hercegovine u ispunjavanju 8+1 uvjeta, odnosno 14 ključnih prioriteta.

Naglasila je da je postignuti napredak, rezultat, prije svega, dobrih politika vođenih s jasnom vizijom i ciljem te kontinuiranog dijaloga legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda. Dodala je da potpora i ohrabrujući signali iz Brisela potiču predanost Vijeća ministara BiH i osnažuju motivaciju političkih lidera da se ubrza proces evropskih integracija.

Predsjedavajuća je naglasila da Vijeće ministara BiH ostaje fokusirano na ispunjavanje svih preostalih obveza kako bi naša zemlja ostvarila svoj puni potencijal te postala stabilna, prosperitetna i punopravna članica EU-a. Kazala je da se BiH nalazi u ključnoj fazi evropskog puta u kojoj je imperativ nastavak reformskog procesa, što je naša moralna i praktična nužnost za izgradnju bolje budućnosti za sve nas u Bosni i Hercegovini. Izrazila je lično uvjerenje da će institucije EU-a prepoznati ostvareni napredak.

Predsjedavajuća Krišto se danas u Briselu prethodno sastala s članovima Vijeća za opće poslove EU (GAC).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.