REAKCIJE

HNV BiH: Dodik odlaskom Lukašenku i Putinu pokazuje civilizacijsku sramotu

Time, kako se ističe, "pokazuje da je njihov epigon, negator genocida, čovjek mržnje i nasilja, razarač društvenog života Bosne i Hercegovine"

Milorad Dodik i Vladimir Putin. Fena

FENA

23.2.2024

Hrvatsko narodno vijeće BiH (HNVBiH) oglasilo se saopćenjem za javnost u povodu susreta predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika sa predsjednicima Bjelorusije i Rusije Aleksandrom Lukašenkom i Vladimirom Putinom.

- U ruskom zatvoru preminuo je ili je likvidiran Aleksej Navaljni, simbol suvremenog svijeta u borbi za pravdu, ljudska prava i dostojanstvo svakog čovjeka pred silnicima koji krše ta prava. Nije poklekao pred pokušajima ubISTVA i vratio se diktatoru, dakle, izabrao vlastito stradanje da demaskira diktatorski režim i omogući svome narodu i državi ljudskiju perspektivu.

Svaki moralan čovjek našega svijeta osjeća se obaveznim poštivati i promovirati tu žrtvu da ne bude uzaludna kako bi silnici imali manje prostora za svoje zločine. Neposredno nakon smrti Navaljnoga Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republike Srpske, odlazi se klanjati diktatorima Lukašenku i Putinu i pokazuje civilizacijsku sramotu koja vrijeđa sve demokratski i humano orijentirane građane Bosne i Hercegovine - kaže se u saopćenju HNV-a.

Time, kako se ističe, "pokazuje da je njihov epigon, negator genocida, čovjek mržnje i nasilja, razarač društvenog života Bosne i Hercegovine".

- HNVBiH s gnušanjem gleda na taj čin i poziva sve društvene i političke aktere u Bosni i Hercegovini da ga osude i ograde se od te potpore i sudjelovanja u zločinu - navodi se u saopćenju HNV-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.