SAOPĆENJE

HNV BiH: Presuda iz Strazbura zahtijeva viziju, a ne otrcane parole

Pozivamo političke elite da počnu voditi konstruktivnu debatu na vrijednostima zajedništva i prosperiteta, poručili su

HNV BiH: Pozivamo da se javnost ne umara otrcanim frazama. HNV BiH

S. S.

29.8.2023

U vezi sa presudom Europskog suda za ljudska prava po apelaciji Slavena Kovačevića, Upravni odbor Hrvatskog narodnog vijeća Bosne i Hercegovine (HNV BiH) ističe da presuda ukazuje na to da niko u BiH ne bi trebao biti prisiljen da glasa samo po propisanim etničkim linijama, bez obzira na politički stav, što je potvrda njihovog ranijeg stava o nedopustivosti diskriminacije bilo kojeg naroda ili pojedinca. 

- Snažno smo se zalagali za zaštitu prava svih građana i konstitutivnih naroda na području cijele Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će reforme u budućnosti topromijeniti. Bez obzira na brojnost bilo kojeg od naroda upisanih u Ustav BiH, kao i građana, oni moraju imati pravo da na svakom pedlju svoje zemlje se osjećaju slobodno i zastupljeno.

Pozivamo političke elite da recentnu presudu, kao i sve prethodne, shvate ozbiljno, te da ne umaraju javnost otrcanim frazama bilo o legitimnom predstavljanju, bilo o građanskoj državi, već da počnu voditi konstruktivnu debatu na vrijednostima zajedništva i prosperiteta, koja će Bosnu i Hercegovinu učiniti zemljom budućnosti i nade.

Ponosno nosimo bosanskohercegovačko nasljeđe na srcu, a kao pripadnici hrvatskog naroda stali smo još 1992. godine iza nezavisnosti i suverenosti Bosne i Hercegovine, države građana i tri naroda. Pozivamo, konačno, i vlast i opoziciju da umjesto parola i fraza ponude viziju, Bosna i Hercegovina treba odgovorne kreatore unutrašnje dinamike koji će čuvati njenu pluralnost i višenacionalni karakter baštineći tekovine ZAVNOBiH-a, i u njih upisujući vrijednosti koje nas okupljaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.