PISMO VISOKOM PREDSTAVNIKU

Hrvatsko narodno vijeće pisalo Šmitu: Nemojte delegitimirati Hrvate srednje Bosne

Hrvati od Tuzle, Gradačca, Usore i Žepča do Jajca, Bugojna, Gornjeg Vakufa, Fojnice i Kreševa, ne bi bili adekvatno zastupljeni u najvišem zakonodavnom tijelu Federacije, naveli su

Stipe Prlić, predsjednik HNV-a i Kristijanm Šmit, visoki predstavnik. Avaz

E. Ć.

27.8.2022

Hrvatsko narodno vijeće Bosne i Hercegovine poslalo je poruku ohrabrenja visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt) da svoje odluke usmjeri na sprječavanje zloupotreba i blokada prilikom provedbe izbornog procesa i izbornih rezultata.

Šmit je, kako su naveli iz HNV, započeo konzultacije s političkim strankama o izmjenama Izbornog zakona kojima bi se trebao regulirati izbor delegata za Dom naroda Federacije BiH iz kantonalnih skupština.


Delegitimiranje Hrvata

- Prema izvještajima iz nekih medija, razgovara se i o opciji uvođenja praga pri tim izborima čime bi se delegitimirali Hrvati cijele srednje Bosne i to pod izgovorom da im se želi osigurati legitimno predstavljanje. 

Hrvati od Tuzle, Gradačca, Usore i Žepča do Jajca, Bugojna, Gornjeg Vakufa, Fojnice i Kreševa, ne bi bili adekvatno zastupljeni u najvišem zakonodavnom tijelu Federacije. Također, potpuno bi bili isključeni Hrvati Bihaćke krajine - ističu iz HNV-a.

Dodaju da je sve zajedno u uprotnosti s ustavnom odredbom o konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda na cijelom teritoriju BiH, kao i preduvjet za stvaranje etničkih izbornih jedinica što bi praktično značilo da glasovi građana na izborima ne bi imali jednaku vrijednost, a što bi naročito pogodilo Hrvate u Federaciji BiH.


Model osigurava nacionalni legitimitet

- Mi, članovi UO Hrvatskog narodnog vijeća BiH, ohrabrujemo visokog predstavnika u BiH da, unatoč političkim pritiscima sa različitih strana, svoje odluke usmjeri na sprječavanje zloupotreba i blokada prilikom provedbe izbornog procesa, ali i izbornih rezultata. 

HNV je s drugim nevladinim organizacijama okupljenima u Vijeću za implementaciju Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO, utvrdilo prijedlog izmjena Izbornog zakona koji osigurava ravnopravno građansko i nacionalno predstavljanje građana, naroda i ostalih u zakonodavnim tijelima Federacije BiH - navode iz HNV-a.

Naglašavaju da je to model koji ne isključuje građanskim legitimitetom nacionalni legitimitet nego osigurava njihovu ravnopravnu primjenu.

- Iskazujemo očekivanje da ćemo biti u prilici izložiti ovaj model u skorom razgovoru s visokim predstavnikom i da će sve buduće odluke sadržavati sve evropske principe i standarde kako bi svi građani i narodi bili ravnopravni na cijelom području Bosne i Hercegovine - poručili su iz HNV-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.