PLAŠE NAROD

Stipe Prlić, predsjednik HNV-a, za "Avaz": Politika HDZ-a je otpisala Hrvate

Dolaskom HDZ-a, koji se „brine“ o hrvatskom narodu, svedeni smo na zapadnu Hercegovinu, kaže Prlić

Prlić: Jednaka je situacija i kod Bošnjaka. Arhiv

Piše: A. Bajramović

23.2.2022

Hrvati su izdržali više od 500 godina pod turskom vlašću, austrougarskom vladavinom, jednu i drugu Jugoslaviju i bilo nas je mnogo više, ali dolaskom HDZ-a, koji se „brine“ o hrvatskom narodu, svedeni smo na zapadnu Hercegovinu.


Cijele obitelji

Kazao je ovo za „Avaz“ Stipe Prlić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) BiH, i dodao da će hrvatski narod u konačnici „iscuriti“ i iz Tuzle i srednje Bosne.

- Jednaka je situacija i kod Bošnjaka, i kod Srba, a na kraju „curimo“ svi. Sreća je pa popis stanovništva nije redovan, pa i ne znamo, ali kada se osvrnemo oko sebe, nema kuće da iz nje nije otišlo barem po jedno, a iz mnogih i cijele obitelji - kaže Prlić.

Komentirajući ishod pregovora o reformi Izbornog zakona i izmjenama Ustava BiH, Prlić kaže da HDZ svjesno iznosi prijedloge na koje SDA neće pristati, a i da SDA radi isto, „svi imaju nekakve crvene linije, a sve je igra za široke narodne mase“.

- Kad se govori o Hrvatima, često se komentira samo stanje u FBiH, a zanemaruje se cijela država. To nije slučajno, jer politika HDZ-a je otpisala Hrvate u polovici države, a u drugoj polovici ni sami Hrvati međusobno nisu ravnopravni. U FBiH borbu vode bošnjačka i hrvatska politika, koje, nažalost, predstavljaju HDZ i SDA. Svoje narode plaše unitarizacijom i majorizacijom Hrvata ili formiranjem trećeg entiteta - dodaje Prlić.


Lako vladaju

U uvjetima kad umjesto zakona vlada strah, najteže posljedice trpe građani.

- Nacionalističke stranke strahom vješto manipuliraju i veoma lako vladaju, a strah je ubojito oružje kojim se razgrađuju bosanskohercegovačko društvo i država. I jednima i drugima ovakvo stanje odgovara jer homogenizira njihovo biračko tijelo - ističe Prlić.


Ponudili principe

Zajedno s Vijećem Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Srpskim građanskim vijećem i Forumom parlamentaraca, HNVBiH je prije godinu predložio principe za izmjene Ustava BiH.

- Javnosti smo ponudili principe koje smo po okruglim stolovima, uz učešće svih zainteresiranih, trebali razraditi. Međutim, HNV nema podrške - kaže Prlić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.