KONFERENCIJA HNV-A

Ivo Komšić: Srednja Bosna je ključ opstanka BiH

Srednja Bosna je jedina multietnička sredina u ovoj povijesnoj situaciji u BiH, rekao je

Konferencija HNV-a. HNV BiH

S. S.

6.10.2023

U organizaciji Hrvatskog narodnog vijeća BiH (HNV BiH) u Kiseljaku održana je Konferencija na temu: „Srednja Bosna: Demografski izazovi i perspektive povratka“.

Konferencija je održana uz podršku Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Konferencija je, kako navode iz HNV-a, organizirana s ciljem da se potakne rasprava o perspektivama održivog povratka ali i potrebe aktivnijeg angažmana političkih aktera i vjerskih zajednica u izgradnji bosanskohercegovačkog društva.

Stabilnost FBiH

Franjo Topić, Vildana Selimbegović i Ivo Komšić u prvom panelu su govorili o Srednjoj Bosni kao faktoru stabilnosti BiH, zaključak je da Bosna i Hercegovina ne bi opstala da nije opstala multietnička Srednja Bosna, kao najvažniji kohezivni faktor Bosne i Hercegovine.

Istaknuta je važnost stabilnosti Federacije BiH i političkog dogovora koji bi povukao BiH prema euroatlanskim integracijama.

- Ukoliko želimo poboljšati demografsku strukturu i ekonomsku situaciju u našoj zemlji, onda moramo razgovarati otvoreno o perspektivama razvoja. Ja smatram da je Srednja Bosna ključ opstanka Bosne i Hercegovine, jer Srednja Bosna je jedina multietnička sredina u ovoj povijesnoj situaciji u BiH. To je multietnička sredina. Kada kažem Srednja Bosna, ne mislim samo na Srednjobosanski kanton, nego i na Tuzlanski, Zeničko-dobojski i Sarajevski kanton. To je multietnička sredina. Republika Srpska nije multietnička sredina jer tu imate preko 90 posto Srba. Zapadna Hercegovina također nije multietnička sredina, jer je struktura stanovništva jednonacionalna. Tako je i sa ostalim krajevima - Podrinjem i bihaćkom regijom - istakao je Komšić.

Velika odgovornost

U drugom panelu Konferencije sudjelovali su: Ivo Marković, Sead Sinanbašić i Slavo Kukić koji su se dotakli ekonomskih i političkih migracija i ostalih suvremenih izazova s kojima je suočena Srednja Bosna ali i cijela Bosna i Hercegovina.

Istaknuto je kako veliku odgovornost imaju vjerske zajednice koje imaju veliki utjecaj na običnog čovjeka, vjernika i kako njihov utjecaj može pozitivno utjecati na harmonizaciju odnosa u BH društvu.

Konferencija je također imala za cilj preispitati perspektive povratka i opstanka ljudi, ne samo Hrvata nego svih žitelja na području Srednje Bosne ali i države u cjelini. Govorilo se o potrebama smirivanja političkih tenzija i novim perspektivama vezanih za otvaranje novih radnih mjesta, zapošljavanja ali u krajnjoj liniji kakva je budućnost i u kojem smjeru ide Bosna i Hercegovina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.