ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Bećirović o drugoj godišnjici ruske agresije na Ukrajinu: BiH "rame uz rame" sa zemljama slobodnog svijeta u osudi

Posebno treba istaći pozitivnu činjenicu da je BiH u 2023. stoprocentno uskladila vanjsku politiku s zajedničkom vanjskom i sigurnosnoom politikom EU

Bećirović sa Zelenskim u Kijevu. Instagram

N. Aj.

24.2.2024

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović osvrnuo se na drgu godišnjicu početka ruske agresije na Ukrajinu.

Uz objavu na društvenim mrežama, postavio je o fotografiju s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, koja je nastala tokom Bećirovićeve posjete Kijevu u avgustu 2023. godine.

- Već dvije godine traje agresija Ruske Federacije na nezavisnu i suverenu Ukrajinu. Pune dvije godine principijelno podržavam pravo na samoodbranu Ukrajine, odnosno njeno pravo da brani nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet. Za Bosnu i Hercegovinu je izuzetno važno da se u teškim vremenima nalazi „rame uz rame“ sa zemljama slobodnog svijeta u osudi otvorene ruske agresije na nezavisnu državu Ukrajinu, punopravnu članicu Ujedinjenih nacija (UN) - poručio je Bećirović.

Dodao je da je veoma važno da se Bosna i Hercegovina, zajedno s drugim demokratskim zemljama, na međunarodnom planu, pridružuje diplomatskim akcijama kojima se pokazuje solidarnost s Ukrajinom, a Ruska Federacija osuđuje za nepoštivanje međunarodnog prava.

- Posebno treba istaći pozitivnu činjenicu da je Bosna i Hercegovina u 2023. stoprocentno uskladila vanjsku politiku s zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU. To je najbolji odgovor proruskim trabantima u našoj državi.

Država Bosna i Hercegovina će nastaviti insistirati na poštivanju osnovnih principa međunarodnog prava sadržanih u Povelji UN-a, Deklaraciji iz 1970. godine i drugim relevantnim međunarodnim ugovorima, a kojima se normiraju temeljna prava i dužnosti država u međunarodnim odnosima - istakao je.

Naglasio je da ruska agresija na Ukrajinu i promijenjene geopolitičke okolnosti jasno determiniraju da je ubrzano integriranje države Bosne i Hercegovine u EU i NATO najefikasniji način za sprečavanje destabilizacije regije Zapadnog Balkana.

- U tom kontekstu od velike važnosti je da Evropsko vijeće u martu ove godine donese odluku o otvaranju pregovora Bosne i Hercegovine s EU - zaključio je Bećirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.