"AVAZ" SAZNAJE

Požar na mostarskom "Uborku": Podnesen izvještaj o počinjenju krivičnog djela protiv nepoznatih počinilaca

Uprkos videosnimcima policija, za sada, nije uspjela identificirati počinitelje

Požar na deponiji: Velika šteta. Avaz

Meliha Smajkic

24.2.2024

U Odjelu kriminalističke policije Policijske uprave Mostar su, za sada, stavili tačku na slučaj podmetanja požara u krugu deponije „Uborak“, koji se dogodio 4.februara.

Kako saznajemo, u PU Mostar su, nakon provedene kriminalističke istrage, prema Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona podnijeli izvještaj o počinjenju krivičnog djela protiv NN osoba.

Iz Tužilaštva HNK su kratko potvrdili da su zaprimili izvještaj, a u narednim danima će, vjerovatno, odlučiti o poduzimanju daljih mjera i radnji u ovom slučaju.

Uprkos snimcima videonadzora koji su izuzeti iz kruga JP „Deponija“, a na kojima se vidi osoba da palji fitilj, identitet počinitelja u policiji nisu uspjeli utvrditi.

Podsjetimo, u požaru su izgorjela dva kamiona firme „Izgradnja Tojaga“, kao i veća količina hidroizolacijske folije i geotekstil koji su bili planirani da se ugrade u sklopu sanacije, odnosno racionalizacije i zaštite tla oko starog Uborka i aktivnih ploha, a ukupna šteta je, prema prvim informacijama, procijenjena na 380.000 KM.

Iz Udruženja građana "Jer nas se tiče“ koji se godinama bore za zatvaranje deponije, njenu sanaciju i izmještanje na drugu lokaciji su prije nekoliko dana obavijestili javnost o tome da su njihovi članovi pozivani u prostorije PU Mostar na informativne razgovore.

Poručili su da će, ukoliko se Udruženje ili njihovi članovi pokušaju podmetanjima ili neosnovano dovesti u vezu s tim nemilim događajima na deponiji, odgovoriti po hitnom postupku tužbama za klevetu i uvredu časti.

Inače, oni su nedavno uputili i otvoreno pismo federalnoj ministrici okoliša i turizma, Nasihi Pozder, upozorivši na katastrofalno stanje na deponiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.