NOVI PROBLEMI

Kilogram pšenice u RS košta manje od kifle: Poslodavci se pravdaju da je to zbog povećanja minimalca

Morate znati da je svaki poslodavac opterećen po radniku za 120 KM dodatnih prihoda, kaže Kurtinović

Porast cijena pekarskih proizvoda. Davor Javorovic/PIXSELL

S. S.

26.2.2024

Brašno, voda, kvasac, malo soli i šećera, sjedi – mijesi hljeb... Jer kilogram pšenice košta manje od kifle u pekari.

“Koliko ste prošle godine plaćali hljeb?“, „1.20 KM.“ „A koliko sada plaćate?“, „Pretežno kuham.”

Pekarski proizvodi nikada skuplji u RS. Pekari to pravdaju povećanjem minimalca u ovom entitetu. Pravdali su i dok još nisu isplatili plaće po novom obračunu, uz opasku: ako želite veće plate, dobit ćete i više cijene.

- Nemamo odakle drugo nego od povećanja cijena pekarskih proizvoda. To je ono što je neminovno i to će nas čekati svake godine kada budemo htjeli povećavati plaće. Naravno, Vlada, ukoliko ima želju da budu jeftiniji pekarski proizvodi, onda treba ili napraviti neku subvenciju ili preko socijalne karte pomoći - rekao je Saša Trivić, proizvođač pekarskih proizvoda.

Dogovoren sastanak

Iz Vlade RS mu stiže podsjetnik da je koristio pravo na povrat poreza i doprinosa i da će ga entitet pratiti u tome. Bit će subvencija koje se daju već godinama. Tačka na ovu priču mogla bi da se stavi danas, za kada je dogovoren sastanak ministra i pekara.

- Značajan novac se vrati poslovnoj zajednici u toku godine kroz taj vid subvencije za povećanje plaća. Znači, na neki način, i zakonski je uređena ta oblast i stimulisala se privredna zajednica da povećava plaće - kaže Denis Šulić, ministar trgovine i turizma RS.

Takve poruke kao da se odbijaju o pojedine poslodavce, pa kao izgovor za povećanje cijena roba i usluga koriste upravo povećanje plaća. Znoj bi uskoro mogao da nas oblije i kada vidimo račun u nekom kafiću. Kafa od tri marke – takve su najave.

Najbolji izgovor

– Morate znati da je svaki poslodavac opterećen po radniku za 120 KM dodatnih prihoda. Ako je njegova kafa tada bila u cijeni da je on zarađivao koliko – toliko normalno da je bilo, on to ne može sada ispuniti i primoran je da mora dići tu cijenu kafe – rekao je Goran Kurtinović, Udruženje poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS.

Malo po malo i izvuče se razlika minimalca iz džepa građana. 21. je vijek, a mi najviše raspravljamo o cijenama osnovnih roba i usluga. Jedna riječ, najbolji opis – apsurd.

– Da li ćemo imati dovoljno hljeba cijeli mjesec ili ćemo još jednom imati neko poskupljenje, pa ćemo se morati odricati određenih stvari. Ljudi razmatraju kako će putovati po svijetu, a mi djecu na ekskurziju, evo zbog povećanja minimalca ne možemo poslati – istakla je Murisa Marić, Udruženje potrošača „Don“, Prijedor.

I za to su se svi uhvatili kao najbolji izgovor. U narednom periodu možemo očekivati novi val poskupljenja u RS. Kako da nas ne odnese, pitanje je koje muči mnoge. Kako i ne bi, najniža plaća od 900 KM, potrošačka korpa oko 2.555, u kojoj samo za prehranu treba oko 1.153 marke. A korpa iz mjeseca u mjesec količinski sve lakša, finansijski sve teža, prenosi ATV.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.