ROKOVI ISTIČU

Denis Zvizdić za "Avaz": Potrebno nam je iskreno opredjeljenje za EU integracije, bez balkanskih "ako" i "osim"

Potrebno se potpuno fokusirati na ova dva zakona, bez širenja liste na druge zakone koji u ovom momentu nisu evropska nego politička agenda

Denis Zvizdić. Fena

Alen Bajramovic

26.2.2024

Otvaranje pregovora sa EU je, poslije uspješno realizirana dva prethodna važna koraka, Upitnika i kandidatskog statusa, treći i najvažniji korak u ovoj fazi evropskih integracija BiH, izjavio je za “Avaz” zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić. Uoči sastanka predstavnika stranaka petorke u Mostaru, on naglašava da će historijski i generacijski uspjeh predstavljati prijem BiH u punopravno članstvo EU, ali se otvaranje pregovora, imajući u vidu trenutnu domaću, regionalnu i ukupnu geopolitičku situaciju, može ocijeniti izuzetno važnim, pa i presudnim korakom na tom putu.

- Za ovaj evropski korak potrebna je, osim iskrenog opredjeljenja za EU integracije, odlučnost, odgovornost i politička volja vladajuće koalicije, bez balkanskih “ako” i “osim”, kako bi preostala dva zakona, a riječ je o Zakonu o sukobu interesa i Zakonu o sudovima, bila usvojena u narednih par sedmica. Dakle, potrebno se potpuno fokusirati na ova dva zakona, bez širenja liste na druge zakone koji u ovome momentu nisu evropska nego politička agenda pojedinih stranaka u sastavu koalicije. Osim ova dva zakona, potrebno je finalizirati usvajanje tehničkih izmjena Izbornog zakona s ciljem jačanja integriteta i transparentnosti izbornog procesa – ističe Zvizdić.

To bi, zaključuje, s rastom pozitivnog raspoloženja unutar članica EU, bio kredibilan napredak koji bi garantirao otvaranje pregovora u martu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.