VLAST OPET SASTANČI

Radne grupe bez pronalaska rješenja: Sada je sve na liderima stranaka

Ne možemo prihvatiti da Apelacioni odjel Suda BiH bude izvan Sarajeva ili eventualno Istočnog Sarajeva, rekao je Čampara

S jednog od prethodnih sastanaka. N. Šaljić / Avaz

27.2.2024

U Mostaru će danas biti održan sastanak lidera stranaka koji će pokušati pronaći rješenja za preostale zakone kako bi Evropska unija otvorila pregovore s Bosnom i Hercegovinom.

Inače, Evropska unija će 21. marta odlučivati o otvaranju pregovora za pristupanje s BiH.

Oni su pojednostavili kriterije za BiH, pa umjesto 14 prioriteta Evropske komisije, sve je svedeno na tri zakonska rješenja. Potrebno je da se usvoje zakon o sudovima, zakon o sukobu interesa te izmjene Izbornog zakona BiH.

Određeni pomaci

Nakon posljednjeg sastanka su formirane radne grupe za sva tri zakonska rješenja, a svaku čine po jedan predstavnik SNSD-a, HDZ-a i trojke, koji su trebali približiti stavove do narednog sastanka lidera stranaka, gdje bi se trebao dovršiti dogovor.

Ipak, prema informacijama do kojih je došao „Dnevni avaz“, niti jedna od tri radne grupe nije postigla dogovor uoči sastanka.

Radna grupa za izmjene Izbornog zakona je napravila određene pomake, ali do konačnog dogovora nije došlo.

Kako nam je kratko rekao predstavnik Radne grupe za zakon o sukobu interesa Predrag Kojović (NS), ista situacija je i s ovim prijedlogom.

- Još nema dogovora, blizu smo, a daleko - kratko je Kojović kazao za „Avaz“.

Različiti stavovi

Aljoša Čampara (NiP), član Radne grupe za zakon o sudovima, također nije optimističan.

- Sumnjam da smo uspjeli napraviti neku vrstu dogovora, na početnim smo položajima i pozicijama. Ne možemo prihvatiti da Apelacioni odjel Suda BiH bude izvan Sarajeva ili eventualno Istočnog Sarajeva - kazao je Čampara za „Avaz“.

Čampara: Početni položaji. Fena

Dodao je da se ne mogu dirati ni nadležnosti Suda BiH.

- Razlog više za to je to što je i Venecijanska komisija tražila da se one taksativno pobroje i preciziraju. Kolege iz RS traže nešto drugo, a to je da sjedište bude u Banjoj Luci i da se smanje nadležnosti - kazao je Čampara.

Čeka se Bunoza

- Preostalo je na ministru pravde Davoru Bunozi da predloži konačni nacrt zakona usaglašen sa zahtjevima EU i međunarodnih institucija, pa ćemo vidjeti na sastanku lidera kako će to sve ići - rekao je Čampara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.