PREDSJEDNIŠTVO BIH

Komšićev as iz rukava: Je li Martina Mlinarević njegova nasljednica?

Mnogi u njoj prepoznaju favorita za Komšićevog nasljednika

Željko Komšić i Martina Mlinarević. Hercegovina.info

Danijal Hadzovic

27.2.2024

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić danas je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu održao govor povodom Dana nezavisnosti.

S obzirom na to da Željko Komšić trenutno završava drugi dvostruki mandat u Predsjedništvu, što znači da na sljedećim izborima neće moći biti kandidat, jedno od pitanja studenata glasilo je kakvi su mu planovi nakon toga. Ono što je zanimljivo jeste da je Željko Komšić odgovorio da već ima u vidu svog nasljednika, otkrivši da je u pitanju ženska osoba.

- Mislim da sam pronašao pogodnu osobu. Ostane mi samo da tu osobu ubijedim da krene u tom pravcu, jer mislim da može da pobijedi - poručio je.

U javnosti su se već pojavile spekulacije da je riječ o Martini Mlinarević, trenutnoj Komšićevoj ambasadorici u Pragu. Prije ulaska u diplomatske vode, Martina Mlinarević se bavila spisateljstvom te bila popularna ličnost u javnosti. Ipak, odluka Komšića da je postavi za ambasadoricu u Pragu, 2019. godine, izazvala je burne reakcije u zapadnoj Hercegovini iz koje je Mlinarević rodom, te je zbog toga bila meta brojnih verbalnih napada i prijetnji.

Ipak, i na poziciji ambasadorice Mlinareviće je stekla veliku popularnost i simpatije u javnosti. S obzirom na činjenicu da je trenutno ubjedljivo najpopularnija žena povezana s političkom organizacijom Željka Komšića, jasno je da mnogi u njoj prepoznaju favorita za njegovog nasljednika.

Sama Mlinarević se, međutim, na svom Twitter ogradila od takvih navoda, ističući kako ne planira da bude Komšićeva nasljednica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.