ZASTUPNIK PDP-A U NSRS

Crnadak: Dobili smo informaciju da je Dodik spreman da Apelaciono vijeće bude u Istočnom Sarajevu

Dodao je da bez izmjena Izbornog zakona svaka druga reforma gubi smisao

Igor Crnadak. Dejan Rakita / Pixsell

N. H.

28.2.2024

Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a, poručio je u obraćanju banjalučkim medijima da ima informaciju da je SNSD spreman popustiti i dozvoliti da sjedište Apelacionog vijeća bude u Istočnom Sarajevu. 

(Ne)provođenje odluka suda 

Apsurdna je činjenica koju je dala predsjednica Ustavnog suda da je Milorad Dodik prošlog mjeseca podnio apelaciju sudu, iako je NSRS donijela odluku o neprovođenju odluka suda, dodao je.

- Pitanje i zašto nema zakona o nepokretnoj imovini, 26. septembra čuli smo vijest da SNSD povlači iz hitne procedure ovaj zakon i da će ga vratiti na sljedećoj redovnoj sjednici. Zakona o nepokretnoj imovini RS nema, ali ono čega ima je da ta imovina nestaje. Ne raskućava nas OHR, ne prodaje zemlju Američka ambasada nego SNSD. Dok pričamo, dešava se otimačina nepokretne imovine RS, na Jahorini više od 50 dunuma zemlje Vlada RS dodjeljuje funkcioneru SNSD-a - kazao je Crnadak.

Loš položaj RS

Crnadak je dodao da međunarodni položaj RS izgleda loše i da je u najvećoj međunarodnoj izolaciji. 

- Naravno da niko nema ništa protiv posjeta Rusiji i Bjelorusiji, ali se postavlja pitanja zašto delegacije RS se nisu razmilile po Evropi da lobiraju za naše interese i nastavak evropskog puta - istakao je.

Dodik popustio

On je postavio i pitanje zašto se nije Dodik sastao s predsjednikom Crne Gore, te zašto je SNSD prije odlaska izvrijeđao premijera Crne Gore. 

Crnadak se dotakao i sastanka vladajuće koalicije u Mostaru, rekavši da je svaki sastanak novi dan podjela, političkog ekstremizma i problema. 

- Dobili smo informaciju iz Sarajeva da je SNSD spreman da popusti i da sjedište Apelacionog vijeća bude u Istočnom Sarajevu - kazao je Crnadak.

Dodao je da bez izmjena Izbornog zakona svaka druga reforma gubi smisao. 

- Odgovornost je na strankama da donesu taj zakon, krivica je na njima ako toga ne bude, a zakon bude nametnut. Pozivamo da usvoje zakon s tehničkim izmjenama i omoguće poštene izbore, jer to ovaj narod zaslužuje - kazao je Crnadak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.