"AVAZ" SAZNAJE

Sud odbio molbu advokata: Fikret Hodžić i Fahrudin Solak moraju u Vojkoviće!

Prema uputnom aktu Suda, dvojac se mora na izdržavanje kazne javiti sutra, 29. februara ali će se čekati pravosnažno rješenje

N. Šaljić

M. Aš.

28.2.2024

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji su osuđeni u aferi "Respiratori", na šest, odnosno pet godina zatvora.

Tri dana

Njihovi advokati tražili su u molbi odgodu izvršenja kazne zatvora u KPZ u Vojkovićima, ali Sud nije prihvatio njihovo obrazloženje, saznaje portal "Avaza".

Prema uputnom aktu Suda, dvojac se mora na izdržavanje kazne javiti sutra, 29. februara.

Ova odluka nije pravosnažna, s obzirom da će advokati, kako saznajemo uputiti žalbu, koja u ovakvim slučajevima odlaže izvršenje. Rok za žalbu je tri dana. No, žalba odlaže rješenje najkasnije do naredne sedmice. 

Presudom Suda BiH u predmetu “Respiratori” Fadil Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Fahrudin Solak na šest godina i direktor “Srebrne maline” Fikret Hodžić na pet godina.

Novalić se na izdržavanje mora javiti 6. marta. Iz Suda je nedavno rečeno da njegovi advokati nisu tražili odgodu izvršenja.

Javne nabavke

Njih trojica, prema presudi, zajedno su zloupotrijebili javni sistem nabavke prilikom čega je utrošeno 10,5 miliona KM. Novalić je kriv s obzirom na položaj premijera FBiH koji je imao, Solak zbog pozicije direktora FUCZ-a, koja je u tom trenutku bila jedna od najvažnijih instanci za pandemijske nabavke, a Hodžić kao direktor firme "Srebrena malina" koja je učestvovala u nabavci respiratora

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.