ALFA TV

ALFA INFO za 26. februar

Ne propustite aktuelne teme koje su obilježile dan

ALFA INFO. Alfa TV

Alfa TV

26.2.2024

ALFA INFO i večeras donosi niz aktuelnih vijesti.

U popodnevnim satima stigla je dojava o bombi u Osnovnoj školi "Čengić Vila I".

- U 12: 38 smo dobili dojavu da je postavljena eksplozivna naprava. Policijski službenici su izašli na lice mjesta i vrši se KDZ pregled - kazali su iz Operativnog centra MUP-a KS.

Fahrudin Solak, suspendirani direktor FUCZ -a i Fikret Hodžić, direktor "Srebrene maline", koji su osuđeni u aferi "Respiratori" na šest, odnosno pet godina zatvora tražili su odgodu izvršenja kazne u KPZ u Vojkovićima.

- Molbu za odgodu izvršenja kazne zatvora podnijeli su Sudu osuđeni Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, dok osuđeni Fadil Novalić, za sada, nije podnio molbu za odgodu izvršenja kazne zatvora - kazali su iz Suda.

Njih trojica, prema presudi, zajedno su zloupotrijebili javni sistem nabavke prilikom čega je utrošeno 10,5 miliona KM.

Policijski službenici MUP USK, u saradnji sa Federalnom upravom policije (FUP) i OSA-om provjeravaju prijetnju koja je jutros objavljena na društvenoj mreži Instragram, a odnosi se na status jedne osobe koja je napisala da će "danas pucati po svojoj školi". Radi se o prijetnji koja je stigla sa adrese u Cazinu, a pripadnici MUP USK već su identifikovali uz pomoć inspektora FUP-a i odjela Cyber kriminala o kome se radi. Nezvanično, riječ je o maloljetniku zbog čijeg je statusa zatraženo da se podigne mjera osiguranja u svim školama na području BiH.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da bi ruski konzulat u Banjoj Luci mogao da bude otvoren već ove godine. Dodik je u intervjuu za ruski list rekao da su sve odluke o otvaranju predstavništva Rusije na prostoru entiteta RS, koje je najavljeno u maju 2022. godine, donesene sa obje strane i da se trenutno radi na tehničkim i logističkim pitanjima koja će omogućiti da predstavništvo bude što prije otvoreno. Dodik, koji se 21. februara sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Kazanju, rekao je da je RS prošle godine potpisala ugovor sa ruskim Gaspromom o dugoročnim isporukama gasa do 2025. godine. Odgovarajući na pitanje da već dugi niz godina govori o mogućnosti održavanja referenduma o nezavisnosti RS i da mnogi posmatrači to nazivaju političkom igrom, smatrajući da

Banja Luka zapravo nikada to neće učiniti, Dodik je rekao da je "RS uvučena u BiH i bila primorana da joj se pridruži poslije Dejtonskog sporazuma".

Srbijanski košarkaš Nikola Jokić, dominirao je pod koševima tokom utakmice u kojoj su njegovi Denver Nagetsi svladali Golden Stejt Voriorse rezultatom 119:103. Jokić je upisao tripl-dabl učinak u sva tri susreta nakon Ol-Star utakmice, te je tako stigao do 18. takvog učinka u ovoj sezoni i svog 122. u mečevima igranim u osnovnom dijelu sezone.

Sutra nas u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno vrijeme. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 8 stepeni, na jugu zemlje do 12 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 17 stepeni.

ALFA INFO gledajte svaki radni dan u 18:30 sati samo na ALFA TV. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.