RAZGOVOR

Ambasador BiH u Londonu Osman Topčagić za "Avaz": Više Evrope u BiH znači više mira, stabilnosti i prosperiteta

Mislim da je to danas, kad imamo situaciju u Ukrajini i krizna žarišta u svijetu poput Gaze, važnije nego ikad, rekao je

Osman Topčagić. Screenshot

Alen Bajramovic

29.2.2024

Dobivanjem statusa kandidata, a potom i uvjetne odluke o početku pregovora o članstvu, BiH nikada nije bila bliža historijskom iskoraku, kazao je za „Avaz“ stručnjak za evropske integracije, bivši šef Misije BiH pri EU i aktuelni ambasador naše zemlje u Ujedinjenom Kraljevstvu Osman Topčagić. Iako u finišu roka lideri stranaka ne mogu da se usaglase o nekoliko preostalih zakona, on ne gubi nadu da će odluka Evropskog vijeća 21. marta biti pozitivna.

- Više Evrope u BiH znači više mira, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta. Kako u BiH tako i na čitavom Zapadnom Balkanu. Mislim da je to danas, kad imamo situaciju u Ukrajini i krizna žarišta u svijetu poput Gaze, važnije nego ikad. Da se osigura mir. To je nešto što i mi sa Zapadnog Balkana, i lideri EU, trebamo imati u vidu. Odluku o eventualnom otvaranju pregovora donose čelnici država članica EU, premijeri ili predsjednici država, zavisno od nadležnosti, što znači da je to politička odluka – kaže Topčagić.

Komentirajući blokadu dogovora o potrebnim zakonima Topčagić se sjeća savjeta slovenačkog ministra iz perioda kada je BiH počinjala proces evropskih integracija.

Drugi problemi

- On mi je tada rekao da je lakše pregovarati sa EU nego u zemlji postići dogovor kako da se napreduje. Čini mi se da je to opis naše sadašnje situacije. Svaka zemlja ima delikatna pitanja oko kojih se treba složiti. Kod nas zbog samog sistema i svih onih koji učestvuju u donošenju odluka to može biti još složenije – dodaje Topčagić.

Idealno bi bilo, naglašava, da proces evropskih integracija bude nastavljen uz unutrašnji konsenzus, te dobru volju EU i država članica. U slučaju pozitivne odluke bio bi izvršen skrinig bh zakonodavstva, a potom definirani ciljevi koji trebaju biti postignuti tokom pregovora. Topčagić ističe da je članstvo u EU za BiH projekat mira, stabilnosti i ekonomskog napretka.

- Na investicionom samitu Evropske banke za obnovu i razvoj prije nekoliko dana je rečeno da s ovom dinamikom državama Zapadnog Balkana treba između 40 i 70 godina da stignu prosjek EU. Mi moramo hvatati korak. Ako imamo razliku u razvijenosti, iz toga proizilaze mnogi drugi problemi. I odlazak stanovništva, i različiti oblici kriminala, ilegalnih migracija i svi drugi, koji su onda problem ne samo nama nego i EU, jer graničimo sa EU – ističe Topčagić.

Brojna sporna pitanja

S otvaranjem poglavlja i početkom procesa integracija brojna pitanja, koja su na unutrašnjem planu trenutno sporna, dobila bi drugačiji kontekst i značaj.

- 27 država EU danas dijeli suverenitet po nizu pitanja i uspostavlja zajedničke institucije, najviše u Briselu, Strazburu, nešto u Luksemburgu i drugim državama članicama širom Evrope i zajednički dogovaraju svoju zajedničku sudbinu. Onda naša pitanja dobivaju jednu drugu dimenziju, drugačiji je pogled na sve to zajedno kada bi se to postiglo – kaže ambasador Osman Topčagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.