ANTALIJA

Bećirović i Lajčak: Jačanje regionalne saradnje je u funkciji evropskih integracija

Ukazano je na važnost jačanja i dobrosusjedskih odnosa na ravnopravnoj osnovi, uz međusobno poštovanje suvereniteta

Lajčak i Bećirović. Predsjedništvo BiH

S. S.

1.3.2024

U okviru Diplomatskog foruma u Antaliji član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Razgovarano je o evropskom putu Bosne i Hercegovine, aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji i regionu. U pogledu predstojećeg sastanka Evropskog vijeća u Briselu sagovornici su izrazili očekivanje da će se donijeti pozitivna odluka za Bosnu i Hercegovinu, te da će naša zemlja iz trenutne uslovne preporuke dobiti bezuslovni datum za otvaranje pristupnih pregovora s EU.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak konstatirali su da je jačanje regionalne saradnje u funkciji evropskih integracija. Naglašeno je da Bosna i Hercegovina treba da nastavi podržavati konstruktivne i kredibilne inicijative i aktivnosti, koje podržava i EU, usmjerene ka jačanju regionalne saradnje. Ukazano je na važnost jačanja i dobrosusjedskih odnosa na ravnopravnoj osnovi, uz međusobno poštovanje suvereniteta.

Denis Bećirović je, između ostalog, rekao da se potrebno okrenuti ekonomskom razvoju i istinskoj prijateljskoj saradnji, umjesto opasnih ideja o promjenama granica na Balkanu. On je naglasio da proširenje EU ima geopolitički značaj i za EU i za države koje još nisu dio EU, te da bi ubrzana integracija zemalja Zapadnog Balkana doprinijela stabilnosti cijelog kontinenta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.