GRAČANICA

Povodom Dana nezavisnosti BiH otvorena džamija vakifa Faruka Širbegovića: Želja i vjera da izgradi džamiju trajale su 20 godina

Svečanom otvorenju i klanjanju prve džume u novoj džamiji Bulakov sokak, prisustvovali najviši predstavnici IZ-e u BiH

Vakif Faruk Širbegović predao je ključeve IZ-i a potom mu je reis Kaazović uručio Vakufnamu. H. Čalić

H. Čalić

1.3.2024

U povodu 1. marta - Dana nezavisnosti Boosne i Hercegovine i nadolazećeg najdražeg mjeseca ramazana, danas je u Gračanici obavljena svečana primopredaja novosagrađene džamije vakifa Faruka Širbegovića Islamskoj zajednici u BiH, kojoj su prisustvovali najviši predstavnici IZ-e, reisu-l-ulema u BiH Husein ef. Kavazović, muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, predsjednik Sabora IZ u BiH Edhem Bičakčić, glavni imam MIZ Gračanica Smajo ef.Mustafić, članovi uže i šire porodice Širbegović, komšije, prijatelji, gosti...

Za svega pet mjeseci, u dogovoru sa MIZ-e Gračanica, na vakufskom zemljištu Bulakov sokak, izgrađena je veleljepna džamija s pratećim objektima, s molitvenim prostorom, abdesthanom, halal kafeom, vanjskim prostorom za okupljanje i klanjanje dženaza i dva parkinga, te s potpunom uređenim kompleksom koji privlači pažnju. Zahvaljujući se gostima na prisustvu u ime MIZ-e Gračanica, Smajo efendija Mustafić nije štedio riječi zahvalnosti vakifu Faruku Širbegoviću i njegovoj porodici na njihovom hajratu, što svome gradu i IZ podariše prelijepu džamiju.

Jedan od najljepših dana

- Hvala uvaženom reisu-l-ulemi Huseinu Kavazoviću što je i pored brojnih obaveza, odredio ovaj dan za nas i to na veliki praznik, 1. mart - Dan nezavisnosti BiH za koju se i sam borio - istakao je glavnim imam MIZ Gračanica Sajo ef.Mustafić.

- Ovo je za mene jedan od najljepših dana u životu i zato sam ga jutros započeo posjetom majci, jer, jedino je ona sretnija i ponosnija od mene. Čestitam vam Dan nezavisnosti naše domovine BiH, jedan od najvažnijih datuma u historiji našeg naroda i države. Želja i namjera da izgradim džamiju, u meni je prisusutna 20 godina. Hvala Allahu da je došlo vrijeme kada sam to uz podršku svoje porodice mogao uraditi. Zahvalan sam svima koji prisustvuju ovoj svečanosti. Na sebe smo preuzeli i kompletno održavanje troškova funkcionisanja džamije, a brigu o tome će voditi sin Kadir. Hvala i komšiji Sabitu Koriću koji uz džamiju sagradi veliki parking, hvala mojoj porodici na neizmjernoj podršci.

S vidnim emocijama vakif Faruk Širbegović svoj nijet izrazio je riječima, ispisanim na ulaznom trijemu:

- Izgradih ovu džamiju za dobrobit naroda i vjere kojoj pripadam i domovine koju volim, uz zahvalnosti precima koje poštujem i amanet potomstvu kojem svako dobro želim. Allah vidi ono što radimo.

Ukras za Gračanicu

Na svečanoj predaji hajr džamije IZ obratio se i muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović i kazao da je ova džamija ukras u Gračanici, naš osjećaj snage vjere. Svjedočimo velikom činu i zahvalni smo Faruku i njegovoj porodici. Nakon što je Predsjednik Sabora IZ u BiH Edhem Bičakčić Vakufnamu predao poduzetniku Sabitu Koriću, prisutnima se obratio i reisul-ulema Husein ef.Kaazović i u prvoj rečenici istakao da je ova džamija ne samo sreća vakifa Faruka Širbegovića, već sreća svih nas. Otvaramo je na veliki dan za BiH, 1.mart, Dan nezavisnosti naše domovine.

- Dugo poznajem Faruka Širbegovića, nikada se nije oglušio o naše pozive za pomoć, uvijek je za IZ imao svoj hajrat, pa i ovu džamiju. Zato, hvala mu, hvala njegoj supruzi i porodici za veliko djelo. Ova džamija je spoj tradicionalnog i savremenog- kazao je reis Kavazović i vakifu Faruku Širbegoviću uručio vakufnamu. Ovom prilikom Širbegović je reisu Kavazoviću predao ključeve nove džamije koja postaje vlasništvo IZ u BiH. I na kraju, u novoj džamiji je proučena prva džumh, a reis Kavazović je održao i hutbu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.