KOBNIH 10 GODINA

Bježe od Bakira: Ovo su samo neki od najzvučnijih kadrova koji su napustili SDA pod njegovim vodstvom

Od bivših kadrova SDA su tako nastajale brojne stranke, od kojih su neke ostavile značajan doprinos, dok se druge nisu snašle

Adil Osmanović, Šemsudin Mehmedović i Alma Čolo. Fena

2.3.2024

Od trenutka kada je Bakir Izetbegović 2014. godine preuzeo SDA od tada teško bolesnog Sulejmana Tihića sve vrijeme je za cilj da oko sebe okupi što veći broj poslušnika.

Tako su prvo na meti se našli kadrovi bliski Sulejmanu Tihiću, koji su u stranci bili često marginalizirani, iako su doprinosili značajnim brojem glasova. To je u kombinaciji sa visokim ambicijama njegove supruge Sebije Izetbegović dovodilo do brojnih nezadovoljstava, koja su rezultirala time da su ga napuštali brojni kadrovi.

Ono što je posebno interesantno je to što se nakon toga u SDA nije puno obraćala pažnja na nezadovoljne kadrove i oni su se olako puštali.

Brojne stranke

Od bivših kadrova SDA su tako nastajale brojne stranke, od kojih su neke ostavile značajan doprinos, dok se druge nisu snašle. Posljednji takav slučaj bilo je formiranje stranke „Naprijed“, koju će predvoditi državni parlamentarac Šemsudin Mehmedović, kojem je najveći „grijeh“ u SDA bio to što je dva puta pokušao biti protukandidat Bakiru Izetbegović za predsjednika stranke.

On je sa sobom povukao i neke kadrove koji su na lokalnim nivoima imali doprinos u SDA, a od zvučnijih imena tu je bivši dugogodišnji načelnik Novog Sarajeva Nedžad Koldžo.

Nedžad Koldžo. N1

Iako se spekulisalo da se toj stranci pridružio i Adil Osmanović, on je to demantovao, ali za portal "Avaza" je prije nekoliko dana potvrdio da je napustio SDA.

No, krenimo redom. Prvo su državni parlamentarci Salko Sokolović, Sadik Ahmetović, Senad Šepić uz podršku bivšeg zamjenika ministra finansija i trezora, a kasnijeg gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića formirali Nezavisni blok. 

Salko Sokolović. Parlament.ba

Istina, ova stranka se brzo razjedinila i na kraju je u njoj ostao samo Senad Šepić. Sokolović i Ahmetović su se povukli, dok je Kasumović formirao BHI-KF.

Fuad Kasumović. Fena

Osipanje se nastavilo kada je 2018. godine formirana stranka Narod i Pravda, na čijem čelu se nalazi nekadašnji SDA-ov premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Elmedin Konaković. Fena

Najveći problem za SDA je predstavljalo to što su brojni zastupnici i vijećnici, osim početnog vala, i u narednih nekoliko godina napuštali SDA i pristupili NiP-u. 

Denis Zvizdić. Fena

Najveći su prelasci tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoše Čampare, nekadašnjeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića te dugogodišnjeg gradonačelnika Srebrenika Nihada Omerovića. Manje od pet godina im je bilo potrebno da postanu dio vlasti na svim nivoima, dok je njihova bivša stranka opozicija skoro na svim nivoima.


Aljoša Čampara. Fena

Samo 12 dana nakon NiP-a, u Tuzli je formiran Pokret demokratske akcije (PDA) te su za kratko vrijeme uspjeli uzeti dio glasova SDA u Tuzlanskom kantonu, a posebno u Banovićima.

Sa osnivačke skupštine PDA. PDABiH

Napuštanje politike

Prije tri godine kao grom iz vedra neba se pojavila informacija da SDA-ov načelnik Novog Grada Semir Efendić preuzima Stranku za BiH. On je tada za sobom povukao značajan broj kadrova iz ove sarajevske općine, ali i solidan broj glasova na nivou kantona. Ipak, brzo je postalo jasno da, iako je napustio SDA, iz njihovog zagrljaja nikada nije izašao.

Semir Efendić. Facebook

Veliki odjek u javnosti je imalo i što je dugogodišnja funkcionerka SDA Alma Čolo prošle godine napustila ovu stranku. Za razliku od ranije navedenih osoba, ona je odlučila da napusti politiku te da se bavi advokaturom.

U međuvremenu, na drugoj strani, nije bilo zvučnijih pojačanja u SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.