NOVI KORAK KA EU

Usaglašavanje u finalnoj fazi, početkom sedmice usvajanje zakona o sprečavanju sukoba interesa

Radi se o jednom od zakona čijim je usvajanjem uvjetovano otvaranje pregovora BiH o članstvu u EU

Predstavnički dom PSBiH. Fena

Alen Bajramovic

2.3.2024

Za ponedjeljak je zakazana hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će biti razmatran prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH. Radi se o prijedlogu kojeg je u parlamentarnu proceduru uputio zastupnik Šerif Špago u ime SDA koji, po svemu sudeći, neće dobiti podršku. 

Istovremeno, kako nam je potvrdio Denis Zvizdić, zamjenik presjedavajućeg Predstavničkog doma PS BIH, radna grupa koja radi na prijedlogu zakona o sukobu interesa u finalnoj je fazi njegove izrade, tako da bi se on početkom naredne sedmice trebao naći na dnevnom redu, najprije Vijeća ministara BiH, a potom i Parlamentarne skupštine BiH. Podsjetimo, radi se o jednom od zakona čijim je usvajanjem uvjetovano otvaranje pregovora BiH o članstvu u EU na sjednici Evropskog vijeća 21. marta.

- Ako usvojimo Zakon o sukobu interesa i Zakon o drźavnoj službi, a imajući u vidu da je već usvojen Zakon o sprečavanju pranja novca, kao i da je u finalnoj fazi Sporazum sa FRONTEX-om, to bi sasvim izjesno bio kredibilan napredak za otvaranje pregovora.

Otvaranjem pregovora prvo će se otvoriti klaster sa poglavljima koja su vezana za pravosuđe i vladavinu prava u sklopu kojih će se raditi na Zakonu o sudovima i svim drugim pitanjima iz te ključne oblasti. Naravno, postoji mogućnost da bude usvojen i Zakon o sudovima BiH, ali u vezi s tim zakonom još uvijek nije postignut dogovor - ističe Zvizdić.

Dodaje kako je u narednim danima potrebno usvojiti i izmjene izbornog zakona koje se odnose na unaprjeđenje integriteta izbornog procesa, ali ako to ne uradi Parlament, logičnom i očekivanom smatra odluku visokog predstavnika, koja je ranije najavljena. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.