PROCESI

Učenici u Mostaru mijenjaju školske klupe za vijećničke

Učestvovanje u demokratskim procesima vodi ka aktivnim građanina, rekao Rajli

Danas u Vijećnici: Održano finale. Avaz

Meliha Smajkic

4.3.2024

Agencija lokalne demokratije (LDA) iz Mostara danas je zaključila višemjesečni proces obrazovanja mladih o demokratiji kroz edukativni program „Šta je demokratija za mlade - Electionville“.

Program je podržan kroz projekt „Mostar - Prostori koji pokreću kojeg finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva“.

Učestvovanje u demokratskim procesima

Tako se na otvaranju finala mladima obratio britanski ambasador u BiH, Džulijan Rajli (Julian Reilly) kazavši kako je sjajno vidjeti mlade ljude kako uče o demokratskim procesima putem ove konkurentne, ali inkluzivne aktivnosti.

- Učestvovanje u demokratskim procesima vodi ka aktivnim građanima, ohrabruje mlade da se što više angažuju i daju svoj doprinos u pozitivnim promjenama za sebe i svoje zajednice. Biti informisan o političkim pitanjima i glasanje na izborima daje svim angažovanim građanima priliku da budu dio procesa donošenja odluka koje su važne za njih i koje donose dobrobit za sve - rekao je Rajli.

Electionville je izmišljeni grad u obliku obrazovne igre, u kojoj učesnici preuzimaju izazovne uloge gradskog vijeća. Tokom igre formiraju izmišljene političke stranke, biraju prioritetne političke oblasti i pokušavaju da se suoče s raznim izazovima, donoseći odluke, pregovarajući o korištenju i raspodjeli resursa kako bi postigli konsenzus. Prvobitna verzija Electionvillea bila je namijenjena igranju na stolu, a Švedski institut razvio je na način da se može igrati u velikom formatu na podu.

Upravo je uz podršku Švedske ambasade u Sarajevu, 2021. godine 21 godine. LDA ovaj program prvi put implementirala u tri grada, Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci.

Snažan glas

Ambasadorica Švedske u BiH, Helena Laglerlof (Lagerlöf) izjavila je da ova igra omogućava učesnicima da nauče na koji način funkcioniraju lokalna uprava i demokratski procesi.

- Igra je do danas proizvedena u više od 13.000 primjeraka i tako je dosegnula više od polovine osnovnih i srednjih škola u Švedskoj. Zajedno ćemo nastaviti da budemo snažan glas i glas i akter razvoja demokratije u svijetu. Švedska će nastaviti da se zalaže za demokratske principe u svim kontekstima, kao što su učešće građana, ravnopravnost spolova, vladavina prava, sloboda medija, nezavisnost institucija, društvena jednakost i integracija - rekla je Lagerlof.

Eman Pajić, voditelj igre je izrazio uvjerenje o tome da su kroz ovaj program uspjeli zaintrigirati mlade o temama koje su ključne za funksionisanje jednog grada.

Od ukupno 17 škola koje su učestvovale u programu, četiri su izborile mjesto u finalu takmičenja, a to su Srednja elektrotehnička škola Salih Salko Ćurić, Srednja građevinska škola, Srednja medicinska škola Sestara milosrdnica i Srednja turističko-ugostiteljska škola.

Amar Obradović, učenik Srednje elektrotheničke škole Salih Salko Ćurić je izrazio zadovoljstvo što je mladima pružena prilika da na trenutke iskuse ulogu vijećnika i usavrše vještine političkog izražavanja.

Učenica Srednje medicinske škole Sestara milorsrdnica, Petra Obradović, istaknula je kako joj je cijeli proces donio mnogo informacija o načinu funkcioniranja demokratije i politike, općento.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.