TRI DECENIJE ČEKANJA

Agonija mostarskih porodica koje traže svoje najmilije: Tapka istraga o masovnoj grobnici

Dok u Institutu za nestale BiH tvrde da su „Vihovići“ njihov prioritet, porodice upozoravaju da se davno sve trebalo riješiti

S prvih predistražnih radnji. Avaz

Meliha Smajkic

4.3.2024

Više od 150 porodica Mostaraca stradalih tokom sukoba između Armije RBiH i HVO-a 1993. godine, uglavnom Bošnjaka te Srba, već tri decenije muči pitanje o tome krije li lokalitet nekadašnjeg rudarskog kopa „Vihovići“ posmrtne ostatke njihovih najmilijih.

Osnovana sumnja

Nadu da će dobiti odgovor na to pitanje prije više od godinu dali su im predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, kada su 15. novembra 2022. godine otpočeli prve predistražne radnje na tom lokalitetu.

Predstavnici INO-a su novinarima tada, na licu mjesta, kazali kako raspolažu pouzdanim informacijama, odnosno da osnovano sumnjaju da se u jezeru nalazi masovna grobnica s tijelima od 80 do 100 ubijenih Mostaraca.

Zbog izuzetno loše vidljivosti pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nisu uspjeli pretražiti lokalitet dublje od 17 metara. Inače, riječ je o vještačkom jezeru nekadašnjeg rudnika površine od 350 i dubine od 35 metara. Uprkos informacijama o tome da će biti izrađeni elaborat i projekt za isušivanje jezera te novi zaroni, do danas pomaka u istrazi nema.

Iz INO-a BiH uvjeravaju da je rješavanje slučaja koji se odnosi na nekadašnji rudarski kop „Vihovići“ njihov prioritet, ali „da se u ovom momentu još provode predistražne radnje i dodatne provjere informacija u vezi s ovim slučajem“.

Ništa novo

Kao i brojnim građanima Mostara, i Jadranki Husković, koja gotovo 31 godinu traga za svojim sinom Feđom, poznata je priča o tome da su tijela stradalih odvožena na taj lokalitet.

- Nadam se da će se to istražiti, ali, nažalost, porodice nemaju nikakvih informacija nakon onih prvobitnih. Nama niko ništa ne govori, a davno se to trebalo riješiti - kratko nam je rekla Husković.

Imao 21 godinu

Feđa Husković imao je samo 21 godinu kada je, sa svojih 12 saboraca, zarobljen u komandi Četvrtog korpusa Armije RBiH u zgradi „Vranica“ 9. maja 1993. godine. Nakon toga su mučki ubijeni, a posmrtni ostaci njih deset pronađeni su 2007. godine u masovnoj grobnici Rimski bunar na Gorancima kod Mostara.

Za Huskovićem, Hasanom Balićem i Šefikom Pobrićem i dalje se traga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.