EVROPSKI PUT

Profesor Adnan Huskić za "Avaz" o mogućnosti otvaranja pregovora BiH – EU: S optimizmom gledam u 21. mart

Zaista postoji velika želja da se ovaj proces dovede do kraja, da BiH dođe na isti nivo na kojem su od decembra Ukrajina i Moldavija, rekao je

Adnan Huskić. Fena

Alen Bajramovic

5.3.2024

Intenzivne diplomatske aktivnosti i posjete visokih zvaničnika zemalja EU pokazuju da je odluka o početku pregovora o članstvu BiH možda čak i donesena, kazao je za „Avaz“ profesor međunarodnih odnosa na Sarajevskoj školi za nauku i tehnologiju Adnan Huskić.

- Zaista postoji velika želja da se ovaj proces dovede do kraja, da BiH dođe na isti nivo na kojem su od decembra Ukrajina i Moldavija. Ja se iskreno nadam da će se to zaista desiti – dodaje Huskić.

Cijeni da bi bilo idealno kada bi BiH usvojila sve zakone i ispunila sve uvjete za otvaranje pregovora, kako bi se otklonila bila kakva sumnja da su politički akteri u BiH zainteresirani i spremni da rade na ispunjavanju uvjeta. Tako bismo bili sigurniji u pozitivan ishod sjednice Evropskog vijeća 21. marta.

- Ipak, mislim da je ova diplomatska ofanziva pokazala da će to u svakom slučaju biti na odgovarajući način valorizirano i od strane naših partnera u Briselu. Zato s nekom dozom, da kopiram gospođu Cvijanović, blagog optimizma gledam u taj 21. mart – ističe profesor Adnan Huskić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.