NJEMAČKA MINISTRICA

Berbok: Sigurno ću ponovo doći u Sarajevo jer sam pila vodu sa Baščaršije

Ljudi, od kojih većina želi nastaviti u EU, naše su najveće bogatstvo, rekla je

Berbok i Konaković. photothek.de

S. S.

5.3.2024

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Analena Berbok boravila je u posjeti BiH i Crnoj Gori. 

Nakon toga se obratila na društvenim mrežama, gdje je napravila rezime te posjete.

- Zapadni Balkan nalazi se u središtu Evrope. EU je prije više od 20 godina obećala šest država u regiji da će postati članice naše zajednice ako ispune uslove. Oni koji su rođeni 2003. su već završili školovanje i možda su već i sami majke ili očevi. Samo još uvijek ne kao građani EU.

Sada nema vremena za gubljenje. To zahtijeva daljnje reforme u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Ali treba i podršku od nas u EU. Želimo pomoći Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini kako bi zemlje poduzele sljedeći korak u reformama. Da ulazak u EU ne ostane samo san, već postane stvarnost.

Ljudi, od kojih većina želi nastaviti u EU, naše su najveće bogatstvo. Oni također žele svoju zemlju i svoje društvo prilagoditi EU. Ima još mnogo reformi koje treba napraviti. Za to je potrebno jedinstvo i hrabrost koja prevladava unutarnje političke podjele i razmišljanja u etničkim skupinama. To sam čula u mnogim svojim razgovorima posljednja dva dana u Podgorici i Sarajevu. Naša razmjena iskustava s ljudima u zemljama zapadnog Balkana se nastavlja. Za mene sigurno nije bilo posljednji put u Sarajevu s posebnim razlogom. Ponovo sam popila vodu sa česme kod Begove džamije na Baščaršiji. A, kaže se: Ko pije sa ove česme vratit će se ponovo u Sarajevo

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.