PUT KA EU

Konaković i Sijarto u Budimpešti potpisali Akcijski plan o prijenosu znanja o procesu pristupanja EU

Mađarska, kao članica EU, igra važnu ulogu u pružanju podrške naporima BiH ka evropskim integracijama

Konaković i Sijarto. MVP BiH

N. H.

6.3.2024

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković danas boravi u Budimpešti gdje se sastao s mađarskim ministrom vanjskih poslova i trgovine Peterom Sijartom (Szijjarto).

Akcijski plan

Nakon dočeka i sastanka Konakovića i Sijarta, te sastanka delegacija uslijedilo je potpisivanje Akcijskog plana. 

Riječ je o Akcijskom planu prijenosu znanja o procesu pristupanja Evropskoj uniji između Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske.

Ministar Konaković će u okviru radne posjete Mađarskoj, na poziv ministra Sijarta, sudjelovati na godišnjem sastanku šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava Mađarske na kojem će govoriti o evropskom putu i napretku koji je BiH ostvarila uoči izvještaja Europske komisije i odluke Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Pomoć napretku BiH

Skup, koji se održava u formi panel diskusije, Mađarska je ponudila kao pomoć svoje diplomatsko-konzularne mreže kada je riječ o lobiranju, zagovaranju i promicanju informacija o napretku BiH ka EU. 

Mađarska, kao članica EU, igra važnu ulogu u pružanju podrške naporima BiH ka evropskim integracijama, nudeći pomoć u procesu pristuapanja. 

Od 1. jula ove godine Mađarska će preuzeti predsjedanje Vijećem EU, a kao jedan od ciljeva mađarskog predsjedanja najavljeno je ubrzavanje procesa integracije zemalja Zapadnog Balkana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.