BUDIMPEŠTA

Konaković na Godišnjoj konferenciji šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava Mađarske

Ministar se posebno osvrnuo na aktualnu situaciju u vezi s evropskim integracijama i naglasio da je riječ o ključnoj fazi ovog procesa

Sa diplomatskog skupa u Budimpešti. Ministarstvo vanjskih poslova BiH

N. Aj.

6.3.2024

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sudjelovao je 6. marta u Budimpešti, na poziv ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske Petera Sijarta (Petera Szijjarto), na Godišnjoj konferenciji šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava Mađarske.

Globalni izazovi

Tom prilikom ministar Konaković je istaknuo da mu je čast biti govornik na ovom važnom diplomatskom skupu te još jednom iskazao zahvalnost Mađarskoj i ministru Sijartu, s kojim je u posljednjih nekoliko mjeseci imao brojne susrete, na pomoći i podršci koju pružaju BiH na njenom evropskom putu. Potom je govorio o napretku koji je BiH ostvarila uoči izvještaja Evropske komisije i odluke Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom u kontekstu globalnih sigurnosnih izazova i ruske agresije na Ukrajinu.                       

Sa diplomatskog skupa u Budimpešti. Ministarstvo vanjskih poslova BiH

Naglasio je da svi u BiH imamo velika očekivanja od Brisela s obzirom na to da je, i prema ocjeni evropskih zvaničnika, naša zemlja ostvarila napredak i najbolji izvještaj Evropske komisije u historiji, kada je riječ o putu ka EU. Upozorio je da je mnogo vremena izgubljeno proteklih godina jer se ništa nije uradilo. Dodao je da u BiH sada imamo generaciju političara koji su spremni za dijalog i kompromis kako bismo proveli reforme, zaustavili odlazak mladih ljudi iz zemlje te kreirali ozračje za bolji život građana.

Odgovarajući na pitanja sudionika skupa, ministar se posebno osvrnuo na aktuelnu situaciju u vezi s evropskim integracijama i naglasio da je riječ o ključnoj fazi ovog procesa, te da se intenzivno radi i ulažu dodatni napori kako bismo ispunili uvjete i nastavili sa započetim reformama. Ocijenio je da je ovo zahtjevan proces u kojem BiH nije u potpunosti uradila domaći zadatak, ali nastavljamo s radom, ne tražeći prečice, u nadi da će Evropsko vijeće tokom ovog mjeseca prepoznati napredak i donijeti Odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom. U kontekstu proširenja EU uslijed geopolitičkog trenutka, ministar je upozorio na posljedice ukoliko se taj proces ne nastavi, kako u BiH, tako i regiji. Izrazio je nadu da će u ovom slučaju EU, ipak, pokazati svojstva liderstva, a ne birokracije. Ocijenio je uspješnim regionalnu saradnju i inicijative, s naglaskom na Berlinski proces. Ukazao je i na važnost ekonomskih procesa i trgovinske razmjene BiH sa EU te na paket podrške EU kojim naša zemlja dobija priliku da svoje tržište značajno integrira u tržište EU.

Konaković u Budimpešti. Ministarstvo vanjskih poslova BiH

Godišnja konferencija mađarskih ambasadora je važan skup, koji se održava u formi panel diskusije, koji je Mađarska ponudila kao pomoć svoje diplomatsko-konzularne mreže kada je riječ o lobiranju, zagovaranju i promicanju informacija o napretku BiH na putu ka EU.

Mađarska, kao članica EU, igra važnu ulogu u pružanju podrške naporima Bosne i Hercegovine ka evropskim integracijama, nudeći pomoć u procesu pristupanja. Od 1. jula ove godine Mađarska će preuzeti predsjedavanje Vijećem EU, a kao jedan od ciljeva mađarskog predsjedavanja najavljeno je ubrzavanje procesa integracije zemalja zapadnog Balkana.     

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.