JAVNA PREZENTACIJA

Predstavljen projekt Interkulturnog centra "Mevlana": Vraćanje tradicije duge 400 godina u Mostaru

Otvaranje ovog centra od značaja za cijelu Islamsku zajednicu u BiH, rekao Ovčina

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Meliha Smajkic

6.3.2024

Predstavnici Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar u narednim danima krenuti u proces ishođenja neophodnih dozvola za početak gradnje Interkulturnog centra „Mevlana“.

Rečeno je to nakon današnje javne prezentacije ovog projekta, čije je idejno rješenje kao novog koncepta, umjesto islamskog centra, na lokalitetu nekadašnjeg Lakišića harema, Skupština MIZ-a Mostar prije 10 dana jednoglasno usvojila.

Tradicija bila aktivna sve do rata

Kako je tokom predstavljanja projekta kazao Kenan ef. Ovčina, pomoćnik glavnog imama, projekt Interkulturnog centra Mevlana na vakufu Ahmed-age Lakišića svoj naziv je dobio po jednom od najutjecajnijih i najplododnosnijih islamskih mislilaca Dželaluddinu Rumiji-Mevlani.

Sa današnje prezentacije. Avaz

- Pored toga što se Mesnevija 550 godina tumači u Sarajevu, ova tradicija je itekako bila poznata i trajna u Mostaru, a utemeljena je drugom vakufnamom Derviš-paše Bajezidagića, iz 1602 godine, koji je nakon osnivanja medrese, gradnje džamije u mostarskom naselju Podhum, naložio pokretanje katedre za tumačenje Mesnevije - rekao je ef. Ovičina. 

Naveo je da je ta tradicija bila aktivna sve do rata, to jest 400 godina, što je, dodao je, jedna velika duhovna zaostavština ovog grada.

Ogroman značaj

- Otvaranje Interkulturnog centra Mevlana od značaja je za cijelu Islamsku zajednicu u BiH te bi taj čin širom otvorio vrata okupljanjima baštinika Mevlanine univerzalne poruke iz svih krajeva svijeta, bez obzira na njihovu vjersku, etničku ili bilo koju drugu pripadnost - naglasio je ef.Ovčina.

Arhitektica Alma Pinjić iz Projektnog biroa „Modular“ kazala je da su na izradi idejnog rješenja radila tri arhitektonska biroa iz Jablanice, Zenice i Norveške, a koje je rezultat analiza lokacije i sadržajnih potreba čiji je osnovni cilj okupljanje ljudi i razmjena humanističkih iskustava.

- Objekat centra je prijateljska konstrukcija koja ne želi da ugrozi stečena prava svih objekata u okruženju i naprosto pozivat će da se uđe u njega - kazala je Pinjić.

Pored centralnog dvorišta koje se može koristiti za vanjske sadržaje, objekat, čija je planirana ukupna upotrebna površina iznosi oko 12.000 metara kvadratnih, imat će prostore za organizaciju kulturnih sadržaja, biblioteka, galerije, kabinete, učionice, dvoranu, ali i smještajne kapacitete. 

Jer, kako je rečeno, idejni projekat u perspektivama predviđa i okupljanje istaknutih svjetskih ličnosti koje u svom naučnom diskursu preferiraju univerzalnost, humanost, jednakopravnost i progresivnost moralnih načela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.