MOSTAR

Predstavnici diplomatskih misija u BiH posjetili muftiju mostarskog ef. Dedovića

Ukazao je na sistemsko kontinuirano opstruiranje legalnih zahtjeva Islamske zajednice u Mostaru

S današnjeg sastanka. Preporod

E. Ć. / Preporod

25.3.2024

Predstavnici diplomatskih misija u Bosni i Hercegovini; ambasade Sjedinjenih Američkih Država, ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Ureda visokog predstavnika, Ureda Evropske unije i OSCE, danas su posjetili muftiju mostarskog dr. Salem-ef. Dedovića.

Sastanku su prisustvovali i rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog mr. Ilham-ef. Puce i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Mostar mr. Džafer Alić, prenosi Preporod.

Glavna tema

Glavna tema sastanka bila je pitanje Centralne zone Grada Mostara i iznalaženje pravnog i pravednog rješenja za izgradnju Interkulturnog centra “Mevlana”.

Muftija je istakao da međunarodna zajednica ima obavezu i odgovornost u pogledu pune integracije Mostara, podsjetivši da je upravo prostor u centru Grada, na kojem se nalazi i Lakišića harem, zamišljen da posluži toj namjeni.

Ukazao je na sistemsko kontinuirano opstruiranje legalnih zahtjeva Islamske zajednice u Mostaru. Naglasio je da Islamska zajednica svoj zahtjev za izgradnjom Interkulturnog centra “Mevlana” temelji na pravnoj, historijskoj, građanskoj, civilizacijskoj i moralnoj osnovi.

Zatražio je uključivanje međunarodne zajednice, te da se preispitaju sve aktivnosti u vezi sa izgradnjom ustanova, poslovnih i objekata u vlasništvu fizičkih lica u centru Mostara, od formiranja Centralne zone, odnosno Koschnikovog Statuta.

Opravdani i utemeljeni zahtjevi

Muftija je prijateljima iz međunarodne zajednice ponovio da Islamska zajednica i bošnjački narod u potpunosti uvažavaju sekularni karakter države Bosne i Hercegovine, da živimo evropske vrijednosti, da smo u potpunosti opredijeljeni za euro-atlanske integracije, te da je naše učenje islama kompatibilno evropskoj kulturi i nasljeđu.

Podsjetio je također, da je u pripremi apelacija Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i tužba Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Prijatelji iz međunarodne zajednice su iskazali razumijevanje cijeneći da su zahtjevi Islamske zajednice opravdani i građanski utemeljeni, jer je riječ o projektu koji će doprinositi interkulturnom dijalogu i povezivanju naroda i građana u multietničkom Mostaru, prenosi Preporod.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.