SASTANCI

Satler u Tuzli: Kantoni mogu odigrati značajnu ulogu u procesu evropskih integracija BiH

Razgovarali smo o euroatlanskim integracijama i da se bez odlaganja djeluje na tom planu, rekao je Satler

Tuzla - Avaz
Tuzla - Avaz
Tuzla - Avaz
Tuzla - Avaz
Johann Sattler - Avaz
+2
FENA

7.3.2024

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini ambasador Johan Satler (Johann Sattler) danas je u Tuzli razgovarao s čelnim ljudima izvršne i zakonodavne vlasti u Tuzlanskom kantonu o energetici, privredi, te posljednjim slučajevima femicidima u tom kantonu.

Ambasador Satler je nakon sastanka izjavio da je Tuzlanski kanton značajan dio BiH koji može odigrati važnu ulogu u okviru evroatlanskih integracija.

Dvije teme

- Dvije su teme o kojima smo razgovarali, prva, goruća, pitanje euroatlanskih integracija i da se bez odlaganja djeluje na tom planu i optimista sam da ćemo do kraja marta imati pozitivne vijesti. Proces evropskih integracija nije ograničen samo na prostor Sarajeva nego na kompletno društvo, a kantoni svakako mogu odigrati značajnu ulogu i to je bila druga tema o kojoj smo razgovarali, odnosno o tome šta kanton može uraditi na polju euroatlanskih integracija - istakao je ambasador Satler.

Kazao je da Tuzlanski kanton ekonomski centar, što pokazuju podaci o izvozu, ali i obrazovni centar gdje se "proizvodi" veliki broj kadrova.

U delegaciji je bio i ambasador Slovenije u BiH Damijan Sedar, koji je poručio kako Slovenija vjeruje u evropskih put BiH.

- Imate podršku s naše strane i uvjereni smo da se može napraviti sljedeći korak. Vjerujem da će mart ove godine biti malo drugačiji. BiH ima kapacitet za članstvo u EU - rekao je ambasador Sedar.

Pružena ruka

Premijer TK Irfan Halilagić izvijestio je ambasadore Satlera i Sedara o aktivnostima koje su provedene u Tuzlanskom kantonu i koje će biti vrlo brzo realizirane.

- Razmijenili smo mišljenja i nama je pružena ruka Europske unije, a nama objektivno u EU i pripada mjesto. Na tom putu TK aktivno radi. Konstatovali smo da je važna međuentitetska saradnja i dali smo usmenu i svaku drugu vrstu podrške takvoj saradnji. Želimo pruženu ruku EU adekvatno prihvatiti - rekao je premijer Halilagić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.