RMU ZENICA

Sinan Husić za "Avaz" o štrajku rudara u Zenici: Raspotočje se urušava, zadnjih 20 dana rudari više radili na spašavanju opreme nego na kopanju uglja

Treba struka otvoreno, bez imalo ustezanja, kazati ima li se šta i kopati, dodao je

Husić: Ugrožena sigurnost. Fena

Alen Bajramovic

7.3.2024

Rudari jame Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica obustavili su rad, nakon što od početka ove godine nisu primili nijednu plaću. Međutim, problemi u jedinom preostalom jamskom pogonu zeničkog rudnika mnogo su veći od januarske plaće, čiju isplatu traže, jer je u pitanju i njihova i sigurnost opreme, ali i opravdanost nastavka eksploatacije u ležištu koje je decenijama korišteno.

Zahtjevi rudara

- Mi smo 26. februara poslali jedan akt Vladi FBiH, Elektroprivredi BiH i upravi rudnika i tražili ono što tražimo i danas. Zahtijevamo da se isplati plata, a potpuno smo spremni da se odmah krene u realizaciju odluka o drugoj i trećoj fazi reorganizacije i restruktuiranja RMU Zenica, kako bi se izvršila optimizacija broja uposlenih. A u ovim okolnostima spremni smo da prihvatimo i odluku o trajnom prekidu rada u RMU Zenica, ali da ona bude praćena poštivanjem prava radnika u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom – kazao je za „Avaz“ predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić.

Sve opcije, međutim, zavise od stanja u jami Raspotočje, a odgovornima u RMU Zenica danas je upućen poziv da izvrše procjenu ugroženosti opreme i samog rudarskog objekta tokom prekida rada.

Ugrožena sigurnost

- S tom analizom oni trebaju izvijestiti Federalno ministarstvo rudarstva i industrije i EPBIH, jer zadnjih 20 dana radnici RMU Zenica su više radili na spašavanju te opreme, nego na proizvodnji uglja. Imamo urušavanje krovine. Bez aktivnog izvođenja radova u tom objektu sigurno će biti ugrožena i oprema, i sam objekat, a mi smo zadnja dva mjeseca stalno upozoravali da je ugrožena sigurnost rudara koji su radili u jami. Mislim da plaćamo ceh ranijeg vremena, nije nas bilo dugo u jami jer tokom prošle godine smo često bili u tom nekom prekidu rada i sada je prolomilo sve. Ležište je devastirano, nema više stručnjaka koji će ući u jamu i reći da možemo očekivati pokazatelje predviđene projektnom dokumentacijom. Sada su rudari prinuđeni da budu što brži u kretanju s tom opremom, da prođu te kritične dijelove, da bi izašli na dio gdje je ležište stabilno. Znači, da me lakše shvatite, past će ploča i uništiti sav namještaj u dnevnom boravku, odnosno past će sve što može pasti i uništiti tu opremu – ističe Husić.

Država mora uzeti stvari u svoje ruke

S isplatom plaće, rudari su spremni na nastavak restrukturiranja i smanjenja broja uposlenih sa 600 na 520, te nastavak rada, ali i na odluku o zatvaranju rudnika, kojom bi bili određeni obim i struktura radne snage koja bi bila angažirana na radovima koje samo zatvaranje podrazumijeva.

- Treba struka otvoreno, bez imalo ustezanja, kazati ima li se šta i kopati. Ako ima, koja je to kalorična vrijednost. Treba preispitati sve što treba imati kao pokazatelje na bazi kojih bi se donosile konačne odluke. Ovdje država mora uzeti stvari u svoje ruke, jer radnici i sindikat su ponudili pristanak na sve opcije, sad samo treba odlučiti šta da radimo. Mi 150 godina dolje kopamo ugalj, ono što je imalo vrijednost mi smo izgleda iskopali, tako da struka treba da kaže imamo li mi još nešto kopati – kaže Husić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.