RAZGOVOR

Ministrica Adna Mesihović za "Dnevni avaz": Izdvajamo više od 4 miliona KM za nauku

Planiramo stvoriti okruženje koje potiče aktivno učestvovanje mladih u društvenom, ekonomskom i političkom životu, kazala je ministrica

Mesihović: Stipendiranje dobitnika Zlatne značke. Facebook

9.3.2024

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Adna Mesihović nedavno je najavila Nacrt zakona o studentskom standardu, koji ima za cilj unapređenje statusa, položaja i standarda studenata u Kantonu Sarajevo.

Mesihović je u razgovoru za "Dnevni avaz“ govorila o prioritetima Ministarstva kada su u pitanju mladi, te o važnom projektu, odnosno Strategiji prema mladima za period od 2023. do 2028. godine, a koji sadrži četiri strateška cilja.

Standard obrazovanja

Mesihović je doktor bioloških nauka iz oblasti mikrobiologije, funkciju ministrice preuzela je u novembru prošle godine, a do preuzimanja ministarske dužnosti radila je u javnom sektoru kao mikrobiolog.

- Planovi su vezani za ambicije i ciljeve koje sam postavila prilikom preuzimanja pozicije ministrice u Ministarstvu za nauku, visoko obrazovanje i mlade, a to su unaprijediti visoko obrazovanje i standard studenata u KS, unaprijediti naučnu djelatnost, istraživanja i inovativnost, poboljšati uvjete za mlade ljude - kazala je Mesihović.

Prilikom razgovora dotaknula se Nacrta zakona o studentskom standardu u KS.

- Oformljena je radna grupa koju čine mladi i članovi s aktivnim društvenim angažmanom kako bi definirali zakonske okvire studentskog standarda, studentskih organizacija i svih aspekata života studenata. 

Već od početka mandata, suočena s dugogodišnjim problemom Studentskog centra, oformila sam i radnu grupu koja će dati prijedloge rješenja rada ove institucije, s obzirom na to da su uvjeti smještaja i ishrane studenata u ovoj instituciji ispod minimalnih studentskih standarda - rekla je Mesihović.

Problemi mladih

Ministarstvo je prepoznalo probleme mladih, koji se godinama suočavaju s različitim izazovima, poput egzistencijalnih pitanja, obrazovanja, zapošljavanja, svakodnevne dinamike, sigurnosti i učestvovanja u društvu.

- Drago mi je da sam na početku svog mandata imala priliku da podržim, prezentiram i promoviram veoma značajan dokument, a to je Strategija prema mladima za period od 2023. do 2028. godine, koja sadrži četiri strateška cilja i više od sedamdeset aktivnih mjera. 

Cilj nam je bio i prilikom njenog kreiranja ponuditi rješenja koja će odgovoriti na identificirane izazove i realizirati ih u predviđenom roku. Planiramo stvoriti okruženje koje potiče aktivno učestvovanje mladih u društvenom, ekonomskom i političkom životu - objasnila je ministrica.

Kada je u pitanju budžet kojim raspolaže, Mesihović ističe da je on nedostatan.

- U raspoloživim mogućnostima sam uradila dopune do prijedloga budžeta, kako bi ove godine osigurali maksimalan fond za naučnoistraživačke projekte kroz javni poziv od 4 miliona i 300 hiljada maraka, a koji će biti raspisan najranije već u sljedećoj sedmici. 

Također smo osigurali dio sredstava za finansiranje rada Akademije nauka i umjetnosti BiH, sredstva za finansiranje rada JU Studentski centar, novac za finansiranje rada Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu prvi put u posljednjih nekoliko godina, kao i stipendiranje dobitnika Zlatne značke, studenata s najboljim postignutim rezultatima, kao i stipendiranje deficitarnih zanimanja. I ove godine finansirat ćemo projekte udruženja mladih kroz javni poziv, kao i projekte inkluzije mladih i studenata - kazala nam je Mesihović.

Tri segmenta

Kada je riječ o najvećim izazovima, Mesihović ističe da je to prezentiranje javnosti i vlastima važnosti tri segmenta kojima se ovaj resor bavi, a to su visoko obrazovanje, nauka i mladi, kao temeljima društva i našeg prosperiteta u budućnosti.

- Postizanje ravnoteže između svih potreba koje sam prepoznala u ovim resorima te politika i aktivnosti koje Ministarstvo planira u budućnosti može biti još jedan izazov, ali za mene predstavlja motivaciju za unapređenje stvari i kreiranje novih prilika - istakla je Mesihović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.