NIJE USAGLAŠEN

Krišto najavila zakon o sudovima na Vijeću ministara: Košarac je demantovao

On je naveo da radna grupa za pravosuđe još uvijek nije usaglasila potrebni tekst zakona o sudovima

Staša Košarac. N. Šaljić / Avaz

N. H.

10.3.2024

Staša Košarac, zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, oglasio se nakon što je predsjedavajuća Borjana Krišto u pismu komesaru za susjedstvo i proširenje EU Oliveru Varheljiju (Varhelyi) rekla da će se na predstojećoj sjednici naći zakon o sudovima BiH. 

On je naveo da radna grupa za pravosuđe još uvijek nije usaglasila potrebni tekst zakona o sudovima i da bi bi bilo i više nego pretenciozno da se "neka neusaglašena verzija" nađe na dnevnom redu.

- Takvo rješenje zasigurno neće dobiti podršku srpskih ministara u Vijeću ministara, jer nećemo glasati za tekst zakona na koji RS nije dala pozitivno mišljenje - poručio je Košarac.

Košarac kaže da je njegov stav da treba ostati na tragu dosadašnje prakse, odnosno u potpunosti usaglasiti zakon i tek onda ga pustiti u proceduru prema Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Dodao je da je to najbolji način da se obezbijedi prohodnost zakona.

Košarac je rekao da ima sasvim dovoljno vremena i da je potrebno dopustiti radnoj grupi da završi posao koji su započeli.

- Naš stav je da je neophodno obezbijediti nezavisnost u radu Apelacionog odjeljenja, odnosno spriječiti uticaj stranaca i njihova uslovljavanja. Zbog toga insistiramo da sjedište Apelacionog odjeljenja bude u RS - istakao je Košarac.

Podsjećamo, zakon o sudovima BiH je posljednji od tri koja su nam postavljena kao prioritet pred sjednicu Evropskog vijeća na kojoj će se odlučivati o tome da li će BiH dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.