PRVI TERAVIH-NAMAZ

Reisu-l-ulema u Čajniču: U ove krajeve se moramo vraćati, obilaziti ih

U ovom mjesecu je objavljen Kur'an, ali je naređen i jedan od rukonova naše vjere - post, kazao je reis

Reis: Ovo je najodabranije vrijeme. MINA

Z. K.

10.3.2024

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović večeras je u Čajniču poručio da se moramo vraćati i obilaziti povratničke krajeve Bosne i Hercegovine.

Prvi teravih-namaz ove godine, kao centralni program za Muftijstvo goraždansko, klanjan je večeras Sinan-begovoj džamiji u Čajniču, što je i prvi kolektivni namaz u ovoj džamiji nakon 32 godine. 

Prva radost

Prigodnom programu i teravih-namazu prisustvovao je reisu-l-ulema Kavazović, te se ovom prilikom obratio prisutnim vjernicima.

- Predstavlja mi veliko zadovoljstvo da smo ovdje, u ovom mubarek vremenu, kada smo ušli u ramazan, najodabranije vrijeme. Ovo je večeras naše prvo okupljanje u ovom mjesecu. Dva zadovoljstva, dvije sreće su večeras. Prvo je ono što nam otvara srca, što nas uzdiže, nalazimo se u ramazanu. 

Ovo je najodabranije vrijeme, vrijeme u kojem je Allah objavio Kur'an. Posljednja Božija riječ je uputa ljudima, ono s čim je Poslanik došao, da na učvrsti u vjeri, da budemo okrenuti tevhidu, da nam ukaže na ispravan put. To je prva radost koju večeras osjećamo na svakom pedlju zemaljske kugle. Druga radost koju osjećamo jeste da smo kao muslimani večeras uz tekbire, salavate, otvorili vrata ove lijepe džamije - kazao je resiu-l-ulema.

Reisu-l-ulema je dodao da se trebamo sjetiti Sinan-paše, vakifa ove džamije, ali i „svih naših očeva, djedova, nena, pradjedova, pranena, koji su na ovom mjestu Allahu padali na sedždu, moleći da nas bosanske muslimane sačuva problema“.

- Kao što sam rekao, ovo je blagoslovljeno vrijeme. U ovom mjesecu je objavljen Kur'an, ali je naređen i jedan od rukonova naše vjere - post. Želim da nas podsjetim da je jedan od najefaldnijih ibadeta post. Vrata ove džamije su ono kroz što ulazimo unyutar džamije. 

Postom ulazimo u područje svih drugih ibadeta, jer je post odlikovan time da između roba i Raba ne stoji ništa. Ništa drugo nije snažno i jako od ibadeta, kao što je to post. Zbog toga stalno trebamo imati na umu da je ovo blagoslovljeni vrijeme i da je post jedan od krunskih ibadeta - naglasio je reisu-l-ulema.

Naglasio je da se „post ne sastoji samo od toga da se suzdržavamo od hrane i pića, nego važnije od toga je da budemo svjesni da postiti znači čuvati se svega onog što je Allah zabranio, čuvati se od svih onih stvari koje nas odvajaju od robovanja Bogu“.

Velika iskušenja

- Allah nas odgaja postom, da budemo što bolji, da sebe pripremimo za ahiret. Naš dunjaljučki put je priprema za ahiret. Ova noć ovdje je za nas podsjećanje da u našim životima postoje velika iskušenja, za koja moramo biti spremni da ih dočekamo, prebrodimo i izađemo na zelenu granu kao vjernici, svoj život upravimo na ono što je ispravnije - naveo je reisu-l-ulema.

Stanovnicima Čajniča poručio je „vi ste svoji na svome, Čajniče je naš grad, ovo su naši džemati, ovdje se osjećamo kod kuće“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.