POTVRĐENO IZ TUŽILAŠTVA

Kradljivac mostarskog Brus Lija iza rešetaka: Tereti se i za druge krađe

Osumnjičeni Danijel Prce je povratnik u vršenju ove vrste krivičnih djela, a zbog kojih je i izdržavao kaznu zatvora

Tokom dovođenja Prce u Tužilaštvo HNK. Avaz

Meliha Smajkic

11.3.2024

Na prijedlog Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, rješenjem Općinskog suda u Mostaru, određen je jednomjesečni pritvor prema osumnjičenom Danijelu Prci, zv. “Dado” (1978.), iz Mostara, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produlženo krivično o djelo „Teška krađa“ iz čl. 287. st.1. tač.a) i b) KZ F BiH.

Kako je potvrđeno iz Tužilaštva HNK osumnjičenom Danijelu Prci se stavlja na teret da je u vremenskom razdoblju od 29.februara 2024. godine do 7. marta ove godine, sa ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, otuđivao novac i razne artikle i to u tri pojedinačna slučaja.

- Tako je počinio produženo krivično djelo „Teška krađa“ iz čl. 287. st.1. tač.a) i b) KZ F BiH, na različitim lokalitetima u Mostaru, a na štetu objekata: trgovine „Optika Boni“, otuđio novac u iznosu od 600,00 KM, te 20 komada sunčanih naočala i 2 komada dioptrijskih naočala raznih vrsta i modela; Željezarije „Martom“, otuđio gotov novac u iznosu od 600,00 KM, te određenu količinu raznih artikala i alata, kao i na štetu Gradskog parka kojom prilikom je upotrebom podesnog alata i tjelesne snage odvojio statuu „Bruce Lee –a“ od betonskog postolja za koje je bila pričvršćena metalnim „ankerima“, pa ju je uz pomoć kolica odvezao do „Staklene banke“, a potom vozilom u mjesto Kosor, gdje ju je isjekao na dijelove, na koji način je sebi pribavio protupravnu imovinsku korist - naveli su detalje iz Tužilaštva HNK.

Pritvor prema osumnjičenom Prci određen je iz razloga jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo, a za to koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna, što je Općinski sud u Mostaru prihvatio i ocijenio sasvim utemeljenim i opravdanim, te osumnjičenom odredio mjeru pritvora.

Osumnjičeni Danijel Prce je povratnik u vršenju ove vrste krivičnih djela, a zbog kojih je i izdržavao kaznu zatvora.

Kantonalno tužilaštvo Mostar, naveli su u saradnji sa MUP-om HNK, odnosno, PU Mostar nastavlja sa poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova krivična djela.          

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.