SJEDNICA U BRISELU

Govor Ursule fon der Lajen o BiH u EP nagrađen aplauzom: Zemlja pokazuje da može ispuniti kriterije za članstvo

Poruka iz BiH je jasna, tako da i naša poruka mora biti jasna - budućnost BiH leži u našoj Uniji, rekla je Fon der Lajen

Ursula fon der Lajen. Evropski parlament

N. Aj.

12.3.2024

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) danas je na sjednici Evropskog parlamenta izjavila da će preporučiti Vijeću Evrope da započne pregovore s BiH.

U nastavku vam donosimo šta je Fon der Lajen tačno rekla o Bosni i Hercegovini.

Podržati put ka Uniji

- U ovim godinama promijenili smo brzinu u našem pristupu regionu. Shvatili smo da nije dovoljno samo čekati da nam se zapadni Balkan približi. Nije dovoljno reći da su vrata otvorena. Također, moramo preuzeti odgovornost i na svaki mogući način podržati njihov put ka našoj Uniji.

Zbog toga smo kreirali naš Plan rasta za zapadni Balkan. Zbog toga smo otvorili pristupne pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, i zato smo se obavezali da ćemo isto učiniti i s Bosnom i Hercegovinom. Danas mi, Komisija, predstavljamo izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine. To je činjenična analiza najnovijih dešavanja. I to daje vrlo jasnu sliku. Od kada je dobila status kandidata, Bosna i Hercegovina je napravila impresivne korake naprijed. Više napretka je postignuto za nešto više od godinu nego za više od jedne decenije - rekla je fon der Lajen.

Kazala je i da je BiH sada u potpunosti usklađena s vanjskom i sigurnosnom politikom EU, "što je ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja".

- Drugo, zemlja usvaja važne zakone, kao što je sprečavanje sukoba interesa koji je bio u zastoju sedam godina, a sada je usvojen; i Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Treće, upravljanje migracijskim tokovima nastavlja da se poboljšava, a pregovori o sporazumu s Frontexom sada su spremni da počnu nakon što je Predsjedništvo odobrilo pregovarački okvir. Četvrto, Ministarstvo pravde pristalo je da u domaću kaznenu evidenciju uvrsti presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. I peto, o dijalogu i pomirenju, novi Upravni odbor za izgradnju mira upravo je postao operativan.

Živjela Evropa

Naravno, potrebno je još napretka da bi se pridružili našoj Uniji. Ali zemlja pokazuje da može ispuniti svoje kriterije za članstvo i težnju svojih građana da budu dio naše porodice. To je razlog zašto ćemo danas odlučiti preporučiti Vijeću otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom - kazala je predsjednica Evropske komisije, a salom se prolomio aplauz.

Dodala je da je poruka koja dolazi iz Bosne i Hercegovine jasna. 

- Tako da i naša poruka mora biti jasna. Budućnost Bosne i Hercegovine leži u našoj Uniji. Hvala vam puno, i živjela Evropa - kazala je fon der Lajen.

Prije teme o proširenju EU, govorila je o Bliskom Istoku i stradanjma u Gazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.