DRUGI VAL

Od 15. marta ponovno zaključavanje cijena za 60 proizvoda

Postignut je dogovor da trgovinski objekti formata supermarketa i hipermarketa unutar objekta izdvoje jedan kutak pod nazivom "Zaključavamo cijene"

Zaključavanje cijena. FMT

S. S.

13.3.2024

Od 15. marta počinje drugi val dobrovoljnog projekta Federalnog ministarstva trgovine, trgovaca, proizvođača, potrošača, sindikata "Zaključavamo cijene" i trajat će do 16. juna ove godine.

Spisak proizvoda sa sniženom i zaključanom cijenom proširen je sa 40 na 60 proizvoda.

- Kako smo i najavili, u novi spisak uvršteni su i proizvodi koje koriste oboljeli od celijakije i dijabetesa. Na prijedlog udruženja ovih grupa, trgovci su izašli u susret i cijene za četiri proizvoda za poseban režim ishrane snizili i zaključali u naredna tri mjeseca - navedeno je iz Ministarstva trgovine FBiH.

Projekt koji je startao 15. decembra 2023. godine ocijenjen je uspješnim. Kupci su mogli uštedjeti na ovoj korpi proizvoda od 15 do 20 posto, ističu iz Ministarstva.

- Proizvođači su ocijenili da je znatno poraslo interesovanje za proizvode koje su uvrstili u ovu korpu, te su se i oni dodatno angažirali da učestvuju u nastavku projekta. U prvom dijelu ovog projekta potrošači su istakli problem nedovoljno transparentnog označavanja proizvoda kod pojedinih trgovaca. S ciljem standardiziranja i unificiranja oglašavanja, dogovoreno je da plakat s artiklima koji su dijelom projekta "Zaključavamo cijene" i na kojem je fotografija proizvoda, ranija maloprodajna cijena i zaključana cijena, bude formata A1, a kataloška duplerica dimenzija 210x274 mm.

Također, postignut je dogovor da trgovinski objekti formata supermarketa i hipermarketa unutar objekta izdvoje jedan kutak pod nazivom 'Zaključavamo cijene', gdje bi radi lakšeg snalaženja kupaca na jednom mjestu bili proizvodi sa zaključanim cijenama, izuzimajući, naravno, one proizvode koji ne mogu na taj način biti izloženi na polici (meso, pavlaka, sir,…) - ističu iz Ministarstva.

Kompletan spisak možete pročitati ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.