SVE PO NARODU

EPBiH ostvarila gubitak od 140 miliona KM: Poskupljuje struja i za domaćinstva?!

Da bi se osigurala energetska stabilnost, potrebno je obezbijediti pozitivno poslovanje “Elektroprivrede BiH”

EPBiH: Loše poslovanje preko leđa građana. Facebook

Alen Bajramovic

13.3.2024

"Elektroprivreda BiH" prošlu godinu završila je s gubitkom od 140 miliona KM, potvrđeno je za "Avaz" iz ove kompanije, uz najavu da će, s ciljem postizanja energetske stabilnosti, biti pokrenut postupak izmjene cijene električne energije i za domaćinstva.

Pogrešne procjene

Pogrešne procjene da će gubitak na kraju 2023., nakon 67,9 miliona KM minusa u prvih devet mjeseci, iznositi više od 80 miliona KM, u EPBiH obrazlažu nizom okolnosti i troškovima proizvodnje, nabavke električne energije zbog smanjene proizvodnje iz termoelektrana, finansijskim troškovima i rashodima u vezi s nerealiziranim investicijama, otpisima iz ranijih godina, a što se nije moglo predvidjeti.

- Revidiranjem plana poslovanja gubitak je veći od procijenjenog i iznosi 140 miliona KM. Prema planskim pokazateljima za trogodišnji Plan poslovanja 2024.-2026., EPBiH bi trebala pozitivno poslovati. Osnovna pretpostavka za pozitivno poslovanje i održavanje elektroenergetske stabilnosti jesu povećanje proizvodnje i isporuke uglja iz rudnika Koncerna EPBiH, smanjenje troškova koji ne utječu na sistem proizvodnje i održavanja te pokretanje tarifnog postupka za javno snabdijevanje - navode iz “Elektroprivrede BiH”.

Novi plan

Na konkretno pitanje, znači li to da će i građani uskoro struju plaćati više, iz EPBiH kažu da takav zahtjev prema FERK-u još nije upućen.

- Međutim, da bi se osigurala energetska stabilnost, potrebno je obezbijediti pozitivno poslovanje “Elektroprivrede BiH”. U tom kontekstu, prijedlog Plana poslovanja 2024.-2026. predviđa pokretanje tarifnog postupka u 2024. godini - ističu iz EPBiH.

Pad cijena na berzi

Kao uzrok ogromnih gubitaka navode smanjenje proizvodnje uglja u rudnicima, iz kojih je isporučeno dva miliona tona manje u odnosu na ugovorene količine, što je utjecalo na smanjenje proizvodnje u TE "Tuzla" i "Kakanj", a time i prodaju viškova struje na tržištu.

Na finansijski rezultat kompanije utjecao je i pad cijena na berzi električne energije, ali i zadržavanje cijena javnog snabdijevanja na nivou iz 2015. godine, uprkos značajnom povećanju ulaznih troškova proizvodnje električne energije od 2015. do danas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.