SJEDNICA

Skupština prihvatila Odluku o ukidanju participacije na sve zdravstvene usluge u KS

Procjena je da se na ovaj način za Zavod zdravstvenog osiguranja prikupljalo i uplaćivalo gotovo 800.000 KM

Fena

D. H.

14.3.2024

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Odluku o ukidanju participacije, čime je van snage stavila odluku o ličnom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja zdravstvene zaštite i snošenju troškova liječenja na teritoriji Kantona Sarajevo, koja je bila na snazi još od 2000. godine, uz izmjene urađene 2003. i 2004. godine.

Nakon 12 godina

Nakon 12 godina, na prijedlog Ministarstva zdravstva i Vlade KS, Skupština je ukinula participacije na sve usluge na svim nivoima zdravstvene zaštite, primarne, sekundarne i tercijarne.

- Ukidanjem plaćanja participacije građane ćemo osloboditi dodatnih troškova, dodatnih maltretiranja, čekanja u redovima, na šalterima i blagajnama. Čak i oni koji su oslobođeni plaćanja po nekom od propisanih osnova, morali su čekati u nekom od redova da im neko zaokruži da ne trebaju plaćati ove troškove. To smo sada ostavili iza nas, vjerujem na zadovoljstvo svih zdravstvenih osiguranika u Kantonu Sarajevo - poručio je ministar zdravstva Enis Hasanović.

Oslobađanje od dodatnih troškova

Plaćanje participacije ukinuto je na sve zdravstvene usluge, od magnetne rezonance, CT-a, radioloških usluga, ultrazvuka, takođe uplate majke pratilje djetetu starijem od jedne godine, patronažnih posjeta, kućnih posjeta i svih drugih usluga koje su bile obuhvaćene prethodnom odlukom.

Procjena je da se na ovaj način za Zavod zdravstvenog osiguranja prikupljalo i uplaćivalo gotovo 800.000 KM, saopćeno je iz Službe za protokol i pres KS. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.