SUKOB S ĆUDIĆ

Je li Karić glasanje za Nešića zamjerila i kolegi Helezu?

Je li isto zamjerila i ostalim stranačkim kolegama Dervišević, Musliću, Magazinoviću i Imamoviću koji su također digli ruke za Nešića

Karić, Helez i Ćudić. Avaz kolaž

Piše:

14.3.2024

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić jako teško podnosi bilo kakvu kritiku, bez obzira radilo se o novinarima, umjetnicima ili političkim kolegama, pa tako rijetko koji negativan komentar koji čuje ili pročita o sebi prođe bez njenog odgovora i prepucavanja putem društvenih mreža.

Populizam majka

Nakon što joj je zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu PS BiH Sabina Ćudić zamjerila saradnju s ultradesničarima i nazivanje proslavljenje bh. režiserke Jasmile Žbanić lošom osobom, Karić je u stilu Zlatana Begića prozvala Sabinu Ćudić zbog izbora Nenada Nešića za ministra sigurnosti BiH.

- U danu kada ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić najavljuje disoluciju BiH, Sabina Ćudić me optužuje da sarađujem s ultradesničarima. Nije gradonačelnica glasala da Nenad Nešić postane ministar sigurnosti. Glasala je Sabina Ćudić. Evo i listinga u prilogu...

Dobro je što je objavila „listing u prilogu“, jer se iz njega može vidjeti recimo i da je za potvrđivanje saziva Vijeća ministara u kojem će ministar biti i Nešić glasao i njen stranački kolega Zukan Helez, tadašnji zastupnik u državnom parlamentu, a današnji ministar odbrane BiH. Helez je Karić uključio u delegaciju koja je krajem prošle godine išla u  saveznu državu Merilend povodom 20 godina saradnje Nacionalne garde ove američke države i Oružanih snaga BiH.

Ostaje nejasno je li Karić, barem u usmenom razgovoru, zamjerila svom stranačkom kolegi Helezu ono za šta danas proziva Ćudić. I je li isto zamjerila, osim Heleza, i ostalim stranačkim kolegama Rejhani Dervišević, Albinu Musliću, Saši Magazinoviću i Jasminu Imamoviću koji su također digli svoje ruke za Nešića.

Je li Karić zaboravila u međuvremenu da je i ona neka potpredsjednica SDP-a koji je opet član trojke čiji vijećnici su je, prije 3,5 godine, izabrali za gradonačelnicu, i to nakon čudnih zakulisnih igara i zavrzalama kojima je spriječeno da Bogić Bogićević bude izabran na to mjesto.

Da li bi, umjesto izbora Nešića koji „najavljuje disoluciju“, a na kojem je strana iz RS insistirala kao svom ministru, Karić bilo draže da je Vijeće ministara danas blokirano u tehničkom mandatu te da u njemu i dalje sjede SDA i DF?

Ili je pak i ona sljedbenica SDfA-ovske propagandne ublehe kako se Vijeće ministara BiH tobože trebalo formirati bez i SNSD-a i HDZ-a , što teoretski jeste bilo moguće, ali s malom začkoljicom u činjenici da ove dvije stranke imaju većinu u srpskom i hrvatskom klubu u Domu naroda BiH, zbog čega niti jedan zakon ne bi mogao proći, a zeleno svjetlo za pregovore s EU bi ostalo samo san.

I SDfA siti i lajkovi na broju

Ili je pak Benjamina Karić osoba čiji je kompletan politički izričaj lišen bilo kakvog smisla, sadržaja, pameti, a pogotovo principa, pa vođena isključivo bezglavim jurcanjem za lajkovima i sujetom neće birati sredstvo za udaranje svakoga ko joj se na bilo koji način zamjeri.

A kako bolje udariti neistomišljenicu nego optužbom da je „četnika“ instalirala na vlast, znajući da je upravo to najefikasnije sredstvo za paljenje vlastite nacionalističke sljedbe kojoj moć percepcije ionako ne dopire dalje od baklava i „mi“, „oni, „četnici“, „ustaše“, „izdajnici“, "prodaja", "predaja", "izdaja" „jugobalije“, „uzp-ovci“.

I SDfA siti i lajkovi na broju.

Samo, to i dalje neće promijeniti činjenicu da na čelu grada imamo nominalno socijaldemokratsku gradonačelnicu koja odlikovanja dijeli notornim Aličkovićima, odbija osvijetliti Vijećnicu u duginim bojama, relativizira zločine i čestita kalendare umjesto Božića.

Ali ako to ne smeta njenim stranačkim kolegama i partnerima iz trojke, onda ništa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.