RAMAZANSKE PORUKE

Muftija travnički Ahmed ef. Adilović za "Avaz": Mijenjajući sebe, promijenit ćemo cijeli svijet

Čovjek ne smije dozvoliti skretanje s pravog puta, pa svakodnevno treba raditi na jačanju svoga imana i čišćenja svoga srca i duše

Ef. Adilović: U dovama treba ustrajati. Facebook

Alen Bajramovic

15.3.2024

Ramazan svake godine donosi svoj bereket, svoje darove i svoju ljepotu u kojoj uživamo, izjavio je za "Avaz“ muftija travnički Ahmed ef. Adilović.

I u Muftijstvu travničkom prvi dani protječu u uobičajenim i obaveznim sadržajima i ibadetima, ali i vanrednim aktivnostima poput hafiske mukabele, koja se već nekoliko godina uči u Travniku, posjeta džematima, u sve više medžlisa vraća se tradicija označavanja kraja posta pucnjem iz topa, a radost susreta s odabranim mjesecom povećava ionako veliki broj vjernika u džamijama.

Najbolja prilika

- Mi danas imamo slobodu, prošao je sistem u kojem se nismo mogli slobodno ispoljavati kao vjernici, ali i neke druge probleme i izazove. Alkohol, droga, kockarnice, međuljudski odnosi, kriza morala, kriza porodice, jako je puno izazova kojih prije nismo imali toliko - kaže muftija Adilović.

Dodaje da čovjek kao razumno biće ne smije dozvoliti skretanje s pravog puta, pa svakodnevno treba raditi na jačanju svoga imana i čišćenja svoga srca i duše, približavati se Božijoj milosti, a ramazan je najbolja prilika koju ima.

Olakšati patnje

Ramazan je i mjesec dova, molbi Allahu, dž. š., da olakša patnje.

- Ako u našim dovama iskreno molimo za ono što je ispravno, a naravno da ih najviše upućujemo uz ramazan, onda vjerujemo da ih Svemogući Gospodar prima, ali kada će ih realizirati, odlučuje On, a ne mi. U dovama treba ustrajati, pogotovo što danas imamo te ratove. Naročito nas boli ovo što se dešava u Palestini, Gazi. Zato moramo ustrajati na dovama i raditi na popravljanju samih sebe. Ne smijemo tražiti krivce u nekom drugom, već krenuti od sebe, jer kad promijenimo sami sebe, promijenit ćemo cijeli svijet - ističe muftija Ahmed ef. Adilović.

Rješenje mnogih problema je u popravljanju svakog od nas pojedinačno. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.