PROPALI PROJEKTI

Kako danas, gotovo osam godina od postavljanja kamena temeljca, izgleda prevara stoljeća: "Buroj Ozone" - kada vlast priča bajke

Na polaganju kamena temeljca bio je i Fadil Novalić, koji ni sanjao nije da će osam godina poslije u strogo čuvani državni zatvor u Vojkovićima

"Buroj Ozone". Zaboravljeni projekt na Prečkom polju

17.3.2024

U septembru ove godine navršit će se punih osam godina od teferiča u Prečkom polju u općini Trnovo, kada je položen kamen temeljac za pompezno najavljivani “Buroj Ozone”, najveći turistički grad u jugoistočnoj Evropi.

Za ovih osam godina investiciji koja nije daleko odmakla tepalo se raznim imenima, pa i onim da je to „evropski Dubai“. Kako život zna biti nemilosrdan, pokazuju i fotografije postavljanja kamena temeljca te 2016. godine, kada se, uz „investitora“, prislonio i Fadil Novalić, tada premijer Federacije BiH u drugoj godini mandata.

Imaginarni grad

Do njega Ana Babić, Ibro Berilo, dugogodišnji načelnik Trnova, i Asim Sarajlić, nekad prvi čovjek od povjerenja Bakira Izetbegovića.

Ni sanjao Fadil nije da će osam godina poslije u strogo čuvani državni zatvor u Vojkovićima, i to zbog korupcije pri nabavci medicinske opreme, odnosno smeća od respiratora iz Kine na početku pandemije koronavirusa. Život zaista zna biti nemilosrdan.

Reporteri „Dnevnog avaza“ u petak su posjetili prostor Prečkog polja. Na stranici ove kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata objavljen je video pod markicom ''last update'', a od svega novo je da se na uzvišenju iznad zamišljenog grada sada nalazi natpis „Buroj Ozone“.

Zamišljeni grad u općini Trnovo. N. Šaljić / Avaz

Nekoliko kuća je, istina, izgrađeno. Urađena je i džamija odmah na kapiji. Nismo do kraja shvatili da li se radi o replici džamije koja služi kao spomenik ili se u njoj zaista može klanjati!? U sredini zamišljenog grada bi se trebalo nalaziti jezero. Pokazuje to trenutna slika stanja na terenu.

„Ima li mene tu“

Onaj ko je najviše ovaj projekt gurao i na sva zvona hvalio, prvi čovjek Općine Trnovo, SDA-ov načelnik Ibro Berilo odavno ne govori o njemu. Valjda se o sebi zabavio, odnosno krivičnim prijavama zbog nezakonitog krčenja šume na Bjelašnici i izdavanja građevinskih dozvola i svih drugih, kako kome stigne.

Prema informacijama „Avaza“, istražitelji uveliko rade na ovim prijavama, ali o tome drugom prilikom.

S polaganja kamena temeljca: Ko je politički preživio. Facebook

“Buroj Ozone” je još jedan primjer lažnog, grandioznog, predizbornog obećanja u režiji nekada najjače bošnjačke stranke SDA. Pompezno najavljena investicija megaprojekta u državi, u kojoj je prvi preduvjet „ima li mene tu“, završio je kao spomenik korupciji i prevari.

Ili još bolje, “Buroj” je primjer kako izgleda kada te vlast bezočno i sramotno laže za šićar!

Ovako je zamišljen "evropski Dubai"

Turistički grad "Buroj Ozone" bit će izgrađen na površini od 137 hektara na lokalitetu Sportsko-rekreacionog centra Bjelašnica – Donja Grkarica – Prečko polje – Kolijevka. Bit će sagrađeno više od 1.000 luksuznih vila s bazenima, hotelski kompleks s kongresnim centrom koji će brojati više od 75 hotela, trgovinski centar na milion kvadratnih metara, žičara do Bjelašnice duga 6.500 metara, najsavremeniji sportski i medicinski centri.

Te 2016. godine je rečeno da će na izgradnji raditi domaće kompanije, a kraj radova je planiran za period između 2020. i 2025. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.